|
![]() |
#1 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
[Arch] Swap pitanje
(ovaj tekst mi je ChatGPT pomogao sastaviti jer sam ja neuk, hvala na razumijevanju) Poštovani, Nedavno sam instalirao Arch Linux metodom bacanja kamenja po tastaturi u nadi da će pogoditi ispravnu kombinaciju tipki koja bi pokrenula archinstall skriptu i na moj komp (Oonga-Boonga iz 2017e) instalirala meni nedostižan i neshvatljiv OS - Arch, i to ne u bilo kakvoj kombinaciji već sam se odlučio (pročitao na redditu da je to dobra stvar) na BTRFS sustav datoteka i nešto šta se zove ZRAM (pročitao na Instagramu da je to dobra stvar), a sve to iz konspiratornih razloga napuštanja Windows platforme u tendenciji borbe protiv nekontroliranog rasta Orwellovskog nadzora i bahatog neokapitalizma. Nakon nekog vremena bacanja drvlja i kamenja po kompjuteru, na ekranu mi se pokazalo svjetlo i znao sam, kući sam. A kuća je Arch. Čim sam vidio da od aplikacija nema ništa, niti neka utješna pozadina, znao sam da je to - to. Odmah sam uzeo nekoliko screenshotova i podijelio svojim, sada već nazadnim, prijateljima na Windowsima koji su u čudu, kao primati koji to i jesu, gledali u moje screenshotove u čudu, a u mene kao u Boga, što sada već i jesam. Međutim, Oonga-Boonga ima samo 16GB RAMa i s obzirom da mi je katkada dosadno pa se idem baviti vremenooduzimajućim aktivnostima u svrhu ubijanja dosade, shodno tome sam nekidan išao paralelno dići dva različita OS-a u Virtualboxu, što Oonga-Boonga nije baš dobro primila i to je pokazala kompletnom blokadom Arch-a u kojem više ni nešto šta se zove shell nije radilo. Onda sam se obratio svom prijatelju ChatGPT-u jer je ostao jedini kulturan pametnjaković kojeg se može nešto pitati bez da arogantno odgovara, pa mi je isti dao savjet da napravim nešto šta se zove Swap (?) i to na disku. Ispada da je to neki RAM na disku? Zvuči kao RAMdisk ali nije RAMdisk, a ni DiskRAM nego RAMnaDisk, ako sam uopće dobro shvatio. Uglavnom, moj did...moj prijatelj i ja smo krenuli u zajedničku avanturu postavljanja dodatnih 16GB swapa i to jezikom koji ja ne razumijem. Prenosim u cijelosti: 🧱 1. Create a non-CoW swap directory Code:
sudo mkdir -p /btrfs_swap sudo chattr +C /btrfs_swap sudo chmod 700 /btrfs_swap Code:
sudo fallocate -l 16G /btrfs_swap/swapfile sudo chmod 600 /btrfs_swap/swapfile Code:
sudo mkswap /btrfs_swap/swapfile Code:
sudo swapon --priority 10 /btrfs_swap/swapfile Code:
echo '/btrfs_swap/swapfile none swap defaults,pri=10 0 0' | sudo tee -a /etc/fstab Nakon toga je preporučio neke optimizacije (nezz kaj je to)... 1. 🧠 Tweak vm.swappiness Code:
echo 'vm.swappiness=15' | sudo tee /etc/sysctl.d/99-swappiness.conf sudo sysctl -p /etc/sysctl.d/99-swappiness.conf Code:
echo 'vm.vfs_cache_pressure=50' | sudo tee /etc/sysctl.d/99-vfs.conf Nakon toga sam dobio uputstva da motrim RAM usage sa sljedećom komandom: Code:
watch -n 1 'free -h && echo && swapon --show' I tako i bi... Loadao sam opet 2 OS-a u VM-u i ... Oonga-Boonga je rekla nope. Pa smo dizali swappiness na 40, 60, međutim ni to nije pomoglo. Čim se njemu RAM i ZRAM napune do nekih ~80%, Oonga predaje papire za ostavku bez obzira na swappiness. Savjeti? Jer, GPT i ja se vrtimo u krug (ne zna se tko je gluplji). ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Jel ovo neka zajebancija? Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Meni se čini da kolega masivno trolla. Nitko ne može biti tako mentalno hendikepiran. P.S....just in case...
Lenovo LOQ 15AHP9: AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2230 1TB / Sandisk Extreme Pro 1TB / Intel AX210 / Radeon 760M + Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Acer Aspire V3-574G: Intel i3 5005U / 8GB DDR3 / Seagate 1TB HDD / Geforce GT 940M / OpenSuse Tumbleweed XFCE |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
Čim VM-ovi počnu puniti RAM, dio bi se trebao počet prebacivati u Swap, ali umjesto da to napravi, sve se freeza. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
![]() |
![]() |
#7 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
VM host diže VMove na privilegiranim CPU ringovima. Jer VM nije userspace software nego O fuckin’ S. Ne možeš swapati na tom levelu. Naravno da to ne radi. Neo-ST, to je trik pitanje, right? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Buying Bitcoin
|
Ne, stvarno me zanimalo. Znači nema rješenja do kupnje još fizičkog RAM-a, barem šta se VM-ova tiče ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Ako virtualki fali memorije onda unutar virtualke kreiraš swap. Na VM hostu možeš odrediti neki prostor gdje će VMovi swapati preko nekih guest toolsa (ovisno koji VM host koristiš) ako ti se da to slagati i to je ugrubo to. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|