|
![]() |
#1 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
![]() Tu i tamo netko pita šta i kako pa se zagubi među temama, evo jedna tema baš za Power over Ethernet ili ti ga PoE. Za uvod evo šta kaže wikipedia: Power over Ethernet E sad, kako implementacija nije baš crno - bijelo nego prije neka nijansa sive ![]() Čak i ako se pazi na detalje (sitna slova), do problema ili ne kompatibilnosti može doći, a u najgorem slučaju i do bijelog dima ![]() Slučajno naletio na jedan txt / post sa dobrom "rekapitulacijom": My current understanding and suggestion to anyone getting PoE stuff:
Još jedan pregled (šta / kako / zašto): What is PoE? Toliko za početak ![]() Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 16.01.2023. u 18:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Treba mi switch sa (minimalno) dva IEEE 802.3bt, jednim IEEE 802.3at i jednim običnim portom. Naručio sam neke PoE audio uređaje za testiranje, pa tražim sa čim ih upogoniti. Kakva je situacija na tržištu? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Valjda najjeftinije rjesenje: https://www.tp-link.com/us/business-...ch/tl-sg105pe/ POE port ti se ponasa i kao normalan port. Ne znam dal bi prosao sta bolje sa POE injektorima, nisam bas siguran. Sigurno bi bilo vise nereda i zica ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kad smo potegli to pitanje, kupio sam ovakva dva PoE splittera (obratna funkcija od injektora) i odlično rade. https://vi.aliexpress.com/item/1005006572867786.html Nudi i PoE i gigabitnu vezu dok ima nekih koji stave dvije parice pa su limitirani na 100 Mbps.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ups, my bad, mislim da nisam registrirao taj "bt"... Nisam siguran hoces li poe++ switch naci u nekom budget rangu osim injektora. Poe++ injektori se krecu oko 50 eura, barem oni od Omade i Ubiquityja.
![]() |
![]() |
#7 | ||
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
nisam znao da postoje pametni injectori koji imaju neku verziju poe standarda... ja imam očito glupe injectore koji samo daju napon van. that said - takvi injectori osim šta daju van 48V x.y A koliko su deklarirani nemaju način da to jave uređaju s druge strane. i onda, u mom slučaju di imam 3 arube - 2 arube rade normalno ali plaču da im napajanje nije po volji, dok treća aruba plače glasnije i ide u powersave. u prevodu - ništa na njoj ne radi osim web interfejsa. i onda uzmem glupi poe switch kojeg upalim sa tim istim napajanjem i onda se razmažena aruba normalno upali. Citiraj:
od jeftinijih poe switcheva sa bt, imaš jedan tplink: TP-Link SG1006PP i pazi, ima samo jedan bt port. ostali su af/at. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Aktivni poe "pregovara" s uredajem na drugoj strani kakav napon da mu pusti. Kod pasivnog poe moras pazit da ne ubijes uređaj s druge strane zbog npr. prenapona. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Dodajem i PoE tablet u računicu, dakle: Pojačalo, mikser, zidni kontroler i tablet + komp koji nije PoE. - Pojačalo traži PoE 802.3bt Power consumption Standby 3 Watt Idle 6.6 Watt Nominal (1/8 MUP) 10.6 Watt MUP 80 Watt - Mikser traži IEEE 802.3 af/at Power consumption (BT paired) 3.75W - Zidni kontroler IEEE 802.3af/at Power consumption 1.1W - Tablet IEEE 802.3at Max Power 30W Koji switch ću kupiti? ![]() edit: ovo nabrojano košta oko 1700€ pa switch ne treba biti budget. 300€ bi bilo super Zadnje izmijenjeno od: murina. 07.07.2025. u 17:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
El Mattador
Datum registracije: Nov 2001
|
Na znam da li će ti se uklopiti u budget ali Mikrotik ima switch koji bi ti odgovarao: CRS320-8P-8B-4S+RM 8x 1Gbit af/at, 8x 1Gbit bt i 4x SFP+ port. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Prije par godina sam na jedan site instalirao Linksys…. khhm, Cisco switch :D Mislim da je bio SG serija. Imao je dva bt porta i ostale af/at portove. Bt portovi su bili za prilično zahtjevne PTZ sigurnosne kamere koje su spržile nekoliko PoE injectora. Ciscu sam forsirao 48V ili 52V na tim portovima (ne sjećam se točno) i kamere su se uredno upalile. I radile su dugo bez ikakvih problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |