|
![]() |
#4681 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Ma od ekipe s parksajdom se obično može čut; neće ti to radit s 2 ili 4 Ah, uzmi si 8 Ah bateriju. Neko se nadoveže čak je i 12 Ah još najbolje rješenje. I gomila varijacija na tu temu. Puco bi si u koljeno da moram stavit 12 Ah na alat i radit s tolikom težinom. Ono, imam kišu aku alata od Makite, i fakat, koju god bateriju stavim, izbušit će, izrezat će, obrusit će i zašarafit će. Bilo to 3 Ah ili 5 Ah. Manje nemam a bogme ni veće. Ja kužim razliku da će mi prije oslabit fleksa na 3 Ah nego na 5 Ah, no ta fleksa će radit posao i odradit ga sa 3 Ah, prije nego padne na jednu crticu na indikatoru. Jedino kaj kužim da mi je Dewaltova fleksa jača i brža od Makitine, I da, flekserice su fakat žderači baterija.
![]() |
#4682 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Nije samo dulje vrijeme pražnjenja, veće baterije imaju više paralelnih članaka pa mogu gurnuti više struje iz sebe. Ali pitanje je kako je kontroler u alatu podešen, tj. koliko struje pušta u alat prije nego aktivira zaštitu i ugasi motor. Crna Parkside "analogna" fleksa provjereno bolje reže metal sa 8Ah baterijom, ista stvar sa crnom sabljarkom. Obje imaju nadstrujnu zaštitu ali očito da je podešena dovoljno visoko da može iskoristiti više struje koje daje 8Ah baterija. Fleksa mi se 100x ugasila pod opterečenjem i sa 8Ah baterijom, nakon strujnog reseta nastavi raditi bez problema. Sabljarku sam nedavno pokvario, zadnji put u karijeri se ugasila pod opterečenjem i više se ne pali ![]() Ne bi me čudilo da skuplji aku alati imaju opreznije podešenu zaštitu pa u radu nemaju koristi od jačih baterija. Npr. ovaj Dewalt-ov XR čekić ima u sebi mali motorčić koji pokreće odlično složen prijenos. Mislim da nebi imao koristi od veće baterije, u kompletu dolaze 5 Ah. Pretposatvljam da je to tajni sastojak tih starih crnih lidl alata. Gurali su u njih jake motore i osrednji prijenos pa onda Dewalt ima 2 a Parkside 3J. Samo je pitanje koliko dugo Parkside preživi dok se ne istope kontakti baterije i/ili otkaže kontroler. Činjenica je da mi je sabljarka otkazala tek sa 8Ah baterijom. Zadnje izmijenjeno od: Doom. 22.06.2025. u 18:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4683 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2021
|
A gle, ja ih imam preko nekoliko SDS+ ali mi je nekako najdraža, nećete vjerovati, Parkside PBHAP 12 A1. To je ova: https://www.lidl.de/p/parkside-perfo...aet/p100379409 Sa njom bez problema bušim rupe za tiple 8/10mm, dubine do 10cm, u ciglu, beton pa i u kamen. Kad vidi beton i kamen, nije baš sretna ali mi se ne da ići po kutiju sa Hilticom pa završim s ovom. Ako je baš cijeli dan bušenje u betonu, tada u startu vadim Hilticu, naravno. Ali ova mala ima svoje prednosti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4684 |
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja imam onu malu zelenu 12v što je nedavno bila za 29e i izvrsna je za bušenje do nekih 10mm. Imam i 5j veliku novu i isto je dobra. Ne znam što radite s tim alatima da vam krepaju. Mislim da danas "svi" imaju masu alata ali ne znaju raditi s njima i forsiraju ih, pogotovo laici s jeftinijim alatom tipa Parkside i onda kukaju kako nevalja. SDS bušilice, kutne brusilice, ubodne pile itd se ne forsira i ne stišće o materijal nego aparat radi posao a ti ga samo vodiš. Mislim da je i drugi problem generalno loša kvaliteta potrošnog materijala od Parksidea pa ti alati s tim nastavcima slabije rade zahtjevnije stvari. Iako moram priznati da sam nedavno uzeo Performance set glodala za glodalicu za drvo i izvrsna su tako da sam uzeo još jedan set, a cijena kao jedno Bosch glodalo koje nije niti malo bolje.
![]() |
#4685 |
Banned
Datum registracije: May 2019
|
Ma sta se ne stisce ? Idi u neku firmu brusi ko tetka pa ces dobiti otkaz. Brusilica i busilica se moraju stisnuti svom snagom cesto puta, ako alat to ne moze podnijeti znaci da je k od alata Upravo tako testiram kvalitetu brusilice, stisnem je svom snagom i ako stane znaci da ne valja Naravno, ne moze uvijek nekad treba raditi sama pod svojom snagom, nekad je treba stisnuti svom snagom...sve ovisi sta se i kako radi |
![]() |
![]() |
![]() |
#4686 |
Suit up!
|
Sds bušilice se ne pritiskaju jako o materijal jer je cijela poanta mehanizma da se slobodno kreće i udara u beton i na taj način ga drobi. Inače radi lošije jer nema prostora da hidraulički mehanizam udara. Isto tako, kutne brusilice se ne stišću jer uništavaš reznu ploču i drastično povećavaš šansu da ploča pukne i dođe do teške ozljede. Ubodna pila isto tako svojim radom sama sebe vuče naprijed, a na tebi je da radiš pritisak prema dolje da se stabilizira.
![]() |
#4687 |
Banned
|
Pa nisi lud reznu plocu stiskat (zapravo i nju treba malo stisnuti, ovisno o materijalu, ali iskljucivo da se vektor sile pritiska poklapa sa ravninom rezne ploce, nije preporucljivo ako nemas iskustva) dok ces brusnu plocu dobro stisnut ako ne zelis npr brusiti var pola dana. Naravno, svaki alat ce stat kod jakog pritiska, upravo tako vidis koliko je dobar, neces je stisnuti da joj usporis okretaje za 70% jer nema efekta... Samo sto ce jeftini alati se zagusit vec kod malog pritiska dok ces kvalitetne moci muski stisnut Isto tako sds ako je ne stisnes u beton, nabusit ces se ko budala, trebat ce joj 5 puta vise vremena da sama pod svojom tezinom izbusi A ni ubodna pila ne ide puno naprijed ako je ne gurnes. Sve zavisi s kojim materijalom radis i koje ploce, nozeve, svrdla koristis Nisu svrdla sarafi da idu sami bez pritiska Znas one stolne radionicke busilice ? Imaju tocnu silu pritiska u njutnima za odredjenu brzinu okretaja i debljinu materijala. Ne mozes silu postaviti minimalno i cekati pol sata da izbusi nesto sto bi u pravilu mogla u 5 minuta. Narvno, ako postavis preveliku silu pritiska, puknut ce ti svrdlo Treba imati feel koliko i kada stisnuti alat, u tom je razlika izmedju home i profi posla kao i home i profi alata Za to sluzi parkside, da trosis vrijeme pridrzavajuci ga dok sam radi i ne crkne ![]() Isto kao i kad sjednes u bmw ili audi, jednostavno osjetis da vozis njemacki auto Zato ja za po doma uvijek imam i savjetujem plavi bosch, nema mozda toliko sirove snage ali opet je dovoljan da kvalitetno odradi posao i pri tome se ne pregrije ili crkne i nije pretjerano skup Odlican balans kvalitete i cijene za home uporabu Zadnje izmijenjeno od: dyas. 23.06.2025. u 01:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4688 |
NITKOV
|
![]() |
#4689 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...
Citiraj:
Točno je da jeftini alati poput Parksidea imaju članke u paraleli. Jeftinije je staviti dva ili četiri slaba 18650 članka u paralelu nego staviti jedan jaki. Primjerice jeftilen 18650 Li-Ion članak je deklariran na 6A maksimalne struje dok je drugi malo bolji 30A. Drugim riječima moraš staviti pet jeftilena u paralelu da bi imao izlaznu snagu jedne poštene ćelije. Pet članaka u paraleli će imati teoretski 5x veći kapacitet i to će marketing jako dobro iskoristiti ali horor je raditi sa 8A baterijom na bušilici. Osim toga imaš problema s balansiranjem tih članaka koje može i ne mora biti dobro napravljeno ali kako baterija stari tako i članci stare, neki brže neki sporije… drugim riječim u startu nemaš 5x veći kapacitet a kako ju trošiš to rapidno opada. Radije bi imao dvije ili tri baterije od 2A ali kvalitetne. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4690 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() https://www.instagram.com/reel/DKjbR...I4NWlsa2I0NWR3 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4692 | |
Premium
|
Citiraj:
Nedavno sam uzeo Karcher WD3 jer mi trebalo za neko žešće čišćenje podruma i usisavanje mokroga. Uglavnom, razočaran kako slabo vuče... ![]() Po snazi, stari kućni Miele ga podere... Doduše Miele je 1800W, iz doba prije nove regulacije i smanjivanja snage motora... Dobro je da pašu svi nastavci s mieleta na Karcher. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4693 | |
Banned
|
Citiraj:
Nismo vise u 70ima da se proizvode auti koji traju cijeli zivot. Autor ovog videa je malo zakinut jer ne vidim smisao, sto je pjesnik htio reci Bmw je namjenjen da traje oko 160 000 km nakon cega ga je najbolje na otpad i to ne znaci da je los bez obzira sto ima dosta plastike, pogotovo noviji modeli iznutra. To su top auti i kvare se samo onima koji su skrti izdvojiti novac za kvalitetan servis Zadnje izmijenjeno od: dyas. 23.06.2025. u 20:23. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4694 | |
Émile Flournoy
|
Citiraj:
![]() Miele usisavač sam imao prilike koristiti jednom u životu, kućni pljosnati. Taj je fakat vukao kao blesav ali pretpostavljam da je skuplji od Karchera par x |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4696 |
Suit up!
|
Kad smo kod stega danas modelirao i isprintao glavu za Performance stegu (prošli model) pa ako kome treba file nek javi. ![]() ![]() Evo file ako kome treba: https://www.thingiverse.com/thing:7075009
"When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story." - Barney Stinson Zadnje izmijenjeno od: Mar. 24.06.2025. u 22:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4697 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Untisumpora, šaljem ti adresu u PP.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4698 | ||
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Danas uzeo onu igračku od Parkside aparata za varenje. Baš me zanima kak dela, valjda za ovak po doma bude bio ok. 99€ se čini kao ok cifra. Citiraj:
Citiraj:
Kako je Mar rekao, SDS se ne siluje. Ona sama grize i to i je njena poanta. Ako je siluješ samo je ugušiš. Hrpu sam puta vidio ekipu kako naiđe na armaturu i onda je siluje. Reko gle, samo je pridržavaj i kad zagrize prođe kroz sve ko kroz putar, samo trebaš kvalitetan sds+ borer.
![]() |
![]() |
#4699 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Moj punac kad busi plocu, uzme makitu sa sds svrdlom i maltene legne na nju sa 50+ % mase. Znaci busilica se savije, svrdlo i busilica nisu vise u istom centerlineu ![]()
![]() |
![]() |
#4700 |
Banned
|
Ne bas svom tezinom ali je treba stisnuti inace skace i vrti u prazno. Koliko je stisnuti ovisi o vrsti betona, probas pa vidis kako najbolje ide |
![]() |
![]() |
![]() |
#4702 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja bi printao tako polegnuto, jer mislim da ce biti cvrsci print tako. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4703 |
NITKOV
|
![]() |
#4704 | |
Suit up!
|
Citiraj:
Printao sam koristeći auto rotaciju pa je išlo nekako ukoso tako da nije bilo puno supporta i lako ga je bilo skinuti, ako bude problema printat ću polegnuto.
![]() |
![]() |
#4705 |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Ako se buši beton sa SDSom nema pritiskanja. Pritisak možda 5 do 10 kila. Mislim moraš imati osjećaj da glava odrađuje svoje da pumpa. Imam Makitu i ona ima mehanizam za vibriranje dok Hiltica ima nekakav klip i pumpa na pritisak ulja. S njom ću morat na servis jer je semering propišao i curi ulje iz nje, a bez ulja ne pumpa, samo vrti i guši se.
![]() |
#4706 |
Suit up!
|
Danas mi stigla nova preklopna pila jer je često koristim, a Black&Decker što imam mi je pokazao par mana: nema soft start, iako sam ga instalirao nedavno i čak radi ok, linija rezanja je malo tamna pa je teže uočljiva, nema kočnicu pa kad se reže nešto često koristeći blok na kraju za odstojanje sporo ide. Anyway, uzeo Metabo KGS 254M i moram reći da sam oduševljen. Ima neke stvari koje stvarno olakšavaju korištenje: - led lampa je jako snažna pa super osvjetljava materijal usput i radi dobro vidljivu sjenu. - držač za materijal je super, ima quick release za prilagodbu i na mjestu u kojem se spaja na pilu nema nepotrebnih vijaka nego je friction fit. Također ima mogućnost horizontalne montaže. - Kabel za struju izlazi iz vodilice na kraj, nije nešto nevjerojatno ali manja šansa zaplitanja - Ručka za rad ima sigurnosni prekidač s obe strane pa se lakše koristi s obe ruke - Kočnica zaustavlja list pile za nekoliko sekundi - Promjena lista pile je jednostavnija jer je potrebno otpustiti samo jedan imbus vijak - Bočni podupirači su super, široki i dobro podržavaju materijal - Ogradica je lijepo visoka i ima oznake za mjeru - Bonus bodovi što se lijepo slaže s bojom Parkside nosača ![]() Sad ako bi tko uzeo Black & Decker BES 710QS dam povoljno ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Također, nedavno sam u Kauflanda uzeo Parkside 20v miniwash Moram priznati da je skroz dobar, naravno nema ni blizu snage kao 220v modeli ali može očistiti pločice vani recimo bez straha da će počupati fuge. Mislim da je čak kompatibilan s turbo mlaznicama za jači model pa ću probati. Poprilično je praktično za neke stvari jer ti je dovoljna kanta vode i može se prati svugdje. S obzirom na cijenu od 55e u koju je uključen punjač i 2ah baterija nije loš deal.
"When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story." - Barney Stinson Zadnje izmijenjeno od: Mar. 08.07.2025. u 14:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4707 |
Émile Flournoy
|
Ja u Kauflanda za 35€ uzeo 12v vrtnu sabljarku. Ok alat za tih 10€ kad se odbije vrijednost punjača i baterije. A za crnu 20v sabljarku mi nakon provjere po serijskom broju iz servisa javili da je istekla garancija. Koliko dugu garanciju su imali crni alati iz 2022. ? Mislio sam da je 5g ali izgleda da je ipak 3g. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4708 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Crni su uvijek imali 5g, zeleni 3g |
![]() |
![]() |
![]() |
|