|
|||||||||||
|
|
#4741 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
|
|
|
|
|
|
#4742 | |
|
White Rabbit
|
No comment... Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#4743 |
|
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Prilično dobro, nemrem se žaliti... Anyways, ono kaj moram priznati da me iznenađuje je korištenje resursa (Fedora 43 sa GNOME): ![]() Firefox (4 taba, jedan od njih je YT), Evolution, Telegram, Steam i KeePass. Iznenadi me kad ljudi vele da Windowsi troše puno resursa, ovo je meni dosta slično ko na Win11, s tim da mi se čini da je CPU usage veći. Mislim, jasno je meni, free RAM is wasted RAM, i sve radi jednako dobro, ali mi se čini da je to više mit nego istina.
|
|
|
#4745 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Firefox ocito ne koristi hardversku akceleraciju + gnome nije nesto sto bi ljudi zvali light weight DE Probaj i3wm + LightDM ![]() |
|
|
|
|
|
#4746 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. Jučer u 09:01. |
|
|
|
|
|
#4747 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#4748 |
|
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Imate preporuku kak posložiti Fedoru i Firefox, ja koristim sve default i nisam ništa prtljal... Mislim, radi sve to ok i ne žalim se na performanse, ali bi htel imati opciju da kada mi je npr baterija prioritet da mogu onda smanjiti korištenje resursa
|
|
|
#4749 |
|
White Rabbit
|
Ovo ti je kod mene: ![]() 5600G+RX6600 kanta, Fedora 43+Gnome. Koristim Librewolf sa ublock origin, sponsorblock i shorts block extenzijama. Osim toga na Web browseru nisam radio nikakve optimizacije. Kaj se same Fedore tice...evo ti neke stvari iz moje dokumentacije pa se posluzi...mozda je overkill ali bolje da stoji tu nego u mojoj glavi, mozda bude jos nekome od koristi: 1. dodaj RPM Fusion repo (i samo njega) 2. makni ove pakete: libpostproc-free libavutil-free 3. instaliraj ove pakete (ovi nisu samo vezani uz optimizaciju performansi vec i koristenja Gnome-a i OS-a opcenito, nece stetiti...ak su instalirani dnf ce ih preskocit tak da nemas brige) : Code:
acpid aspell-hr dkms dnf-utils ffmpeg ffmpegthumbnailer flatpak gnome-extensions-app gnome-shell-extension-appindicator gnome-shell-extension-drive-menu gnome-shell-extension-no-overview gnome-shell-extension-places-menu gnome-tweak-tool gstreamer1-libav gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-plugins-bad-free gstreamer1-plugins-ugly gstreamer1-vaapi gstreamer-plugins-bad hunspell-hr hyphen-hr lame lm_sensors mythes NetworkManager-tui openh264 openssl seahorse smartmontools vim-enhanced vlc vulkan-headers vulkan-tools x265 Code:
dconf write /org/gnome/nautilus/preferences/always-use-location-entry true Code:
gsettings set org.gnome.mutter check-alive-timeout 1200000 https://extensions.gnome.org/extensi...c-lamp-effect/ 7. Dodaj ovo u fstab (aktivno nakon reboota): Code:
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0 tmpfs /home/<korisnik>/.cache tmpfs defaults 0 0 Code:
dev.tty.ldisc_autoload=0
fs.protected_fifos=2
fs.protected_regular=2
fs.suid_dumpable=0
kernel.dmesg_restrict=1
kernel.exec-shield=1
kernel.kptr_restrict=2
kernel.perf_event_paranoid=3
kernel.randomize_va_space=2
kernel.sysrq=0
kernel.unprivileged_bpf_disabled=1
kernel.yama.ptrace_scope=3
net.core.bpf_jit_harden=2
net.ipv4.conf.all.accept_redirects=0
net.ipv4.conf.all.forwarding=0
net.ipv4.conf.all.log_martians=1
net.ipv4.conf.all.send_redirects=0
net.ipv4.conf.default.accept_redirects=0
net.ipv4.conf.default.accept_source_route=0
net.ipv4.conf.default.log_martians=1
net.ipv4.conf.default.send_redirects=0
net.ipv4.icmp_ignore_bogus_error_responses=1
net.ipv4.conf.all.rp_filter=1
net.ipv6.conf.all.accept_redirects=0
net.ipv6.conf.default.accept_redirects=0
Code:
* hard core 0 Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. Jučer u 10:32. |
|
|
|
|
|
#4750 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Trebao bi moći kroz neku od Gnome ekstenzija: https://extensions.gnome.org/extensi...file-switcher/ https://discussion.fedoraproject.org...ction/139675/5 Ja sam na Cinnamonu stavio u konstantni power saving mode da mi ne ronda vent. |
|
|
|
|
|
#4751 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Gnome to ima vec u sebi..bar ovaj rucni dio: ![]() P.S.- ak si na lapu u Settings > Power imas opciju limitiranja punjenja baterije do 80% max ak je non stop lap na struji...cisto da imas info... P.P.S. > nekad je TLP bio must have za power management na lapovima al nesto sam citao da ga je zamjenio systemd modul ili nekaj takvog - posto nemam lap na kojem bih mogao testirati (zasad) ...poigraj se sa tlp i "laptop-mode-tools"...Gentoo wiki ima odlicnu dokumentaciju za to. |
|
|
|
|
|
|
#4753 |
|
White Rabbit
|
|
|
|
|
|
|
#4754 | |
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Ovako samo na brzinu - ubio si forwarding, pa si time vjerojatno nekom ubio Docker, a ljudi ga vole koristiti bez mozga. A onda s druge strane, a upalio si log_martians. Na desktopu? Koji obicno stoji iza ISP-ovog routera. Da ne citam dalje... Samo zelim reci - najcesce ove postavke nisu dobre kada ih se bez razumijevanja procita s interneta ni zbog "hardeninga", niti zbog "performansi", niti zbog iceg drugoga ako bas nemas neki jako dobar razlog ili ne znas tocno sto radis.
|
|
|
|
|
#4755 |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Forwarding je svakako po defaultu isključen i Docker si to u većini slučajeva sam namjesti, ako treba, a ako ne, onda ide ručno: https://docs.docker.com/engine/daemo...ot/#networking A za ostalo se slažem, nema neke velike koristi, svašta sam probao ne bih li GNOME *ovno ubrzao, ali taj DE je jednostavno prezahtjevan, a ne nudi ništa posebno i odustao sam od njega.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#4757 | ||
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
|
|
|
|
|
#4758 | |||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
|||
|
|
|
|
|
#4759 |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
KDE i Cinnamon puno manje usporavaju kroz vrijeme, znači bacanje više puta dnevno u standby uz uptime po nekoliko tjedana ili mjeseci, onako kako se i mobitel koristi. GNOME to ne može preživjeti, brzo krene slide slow animacija i RAM u nebesa, testirao sam ga i na Gedori i na Ubljuntu.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#4760 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Mozda je onda do toga - ja svoje uredaje gasim. |
|
|
|
|
|
|
#4761 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() otvoreno više tabova, jubito ide video, u pozadini aktivno šest game lounchera itd. |
|
|
|
|
|
|
#4763 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
|
|
|
|
|
#4765 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
naletio na niri https://github.com/YaLTeR/niri pa kao ima pikaos debian sa niri https://wiki.pika-os.com/en/home zaljubio se (u niri) moram to natjerati na debian stable ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|