View Single Post
Staro 12.04.2008., 15:48   #1
Fr4nZ
Premium

Fr4nZ's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Konfiguracija za ~17 000 kn

Pozdrav, evo nakon 4 godine došlo je i vrijeme za kupnju novog računala. Prvo, zamolio bih moderatore da ne brišu ili lockaju temu, znam da ima već par sličnih konfiguracija za 10 000 kn nekoliko postova ispod, ali ja baš imam pitanja vezano za neke komponente, pa sam morao otvoriti novu temu. Konfiguracija bi bila namijenjena za multimediju i u nešto manjoj mjeri za igre, tu konfiguraciju bih imao otprilike 4 godine, bez mijenjanja i jedne komponente, eventualno rame ako za to bude bilo potrebe, mislim da neću clockati niti jednu komponentu, možda grafičku ako bude bilo potrebno. Konfiguraciju namjeravam kupiti u linksu, tako da ne predlažete komponente iz drugih dućana, evo konfiguracija koju sam složio, pa bih samo molio da je nadopunite:

komponente:

MBO
GIGABYTE GA-X48T-DQ6, iX48 + ICH9R, DDR3, zvuk, S-ATA, PCI-E, Cross, G-Lan, s. 77- 1.769,00 KN - Kako više ne pratim ove nove komponente, neznam koja matična pruža dobar omjer uloženo/dobiveno, ali pretpostavljam da je ova ok, i važno je da podržava DDR3, jer ću u budućnosti vjerojatno mijenjati RAM-e.

CPU INTEL Core2Quad Q9300 BOX, s. 775, 2.5GHz, 6MB c., FSB 1333MHz, 32 bit, QuadCore - 1.869,00 KN - Primjetio sam da je Intel izbacio novu seriju Quad procesora, tako da bih uzeo ili Q9300 ili Q9450 kojeg trenutno nemaju u linksu, ali će vjerojatno ubrzo doći, zanima me dali je velika razlika u performansama između Q930 i Q9450, mislim da je u cijeni razlika 200-300 kn

RAM PC-6400, 4 GB, CRUCIAL Ballistix, DDR2 800 MHz, KIT 2x2 GB - 699,00 KN - pretpostavljam da su ovi RAM-i dobri, preporučite ako ima boljih za sličnu cijenu, naravno iz linksove ponude.

VGA PCI-E CONNECT3D ATI RADEON HD3870 x2, 1 GB DDR3, 512bit, DVI, HDTV - 2.667,63 KN - Vidio sam da links u ponudi ima i jednu 3870 X2 koja je skuplja otprilike 1000kn, ne vidim u čemu je razlika, osim što se tamo dobije igra Company of Heroes. 9800 GX2 bi isto mogla ući u obzir, iako pretpostavljam da nije toliko jača da opravda razliku u cijeni, malo sam razmišljao o njoj jer ipak namjeravam koristit sve ove komponente 4+ godina, ali opet možda će baš razlika između ovih dviju kartica biti manja što više vrijeme bude odmicalo.

Zvučna kartica, PCI, CREATIVE LABS X-Fi Xtreme Audio, bul - 321,24 KN - Mislim uzeti neke bolje slušalice tako da bih uzeo i zvučnu karticu, to kupujem po preporuci prijatelja jer je rekao da je zvuk puno bolji, nadam se da je.

HDD 750.0 GB SAMSUNG Spinpoint F1, SATA II-300, 32MB cache, 7200 okr./min, za desktop - 1.089,00 KN - Čitao sam da su Samsung HDD vrlo tihi, što mi je jako važno, zanima me dali je HDD Raptor od 10 000 okretaja zbilja puno brži od ovog samsung-a, čuo sam da je dosta bučan, sad neznam dali je to točno.

Napajanje 600W, TAGAN i-Xeye 2, TG600-U26, ATX2 v2.0, Super Silent - 879,00 KN
Tu sad zbilja neznam koje napajanje uzet, prije sam znao da je Tagan dosta dobar, vjerujem da se za ovu cijenu može naći i bolje napajanje.

DVD±RW SAMSUNG SH-S203/D/B, 20x, crna, SATA, LightScribe, Dual layer, Retail - 249,00 KN - cijene dvd pržilica su zbilja pale, ako ima neka pržilica koja je bolja navedite, al pretpostavljam da je i ova dobra.

Kućište THERMALTAKE SwingRS-100 VF8000BNS, Super Tower, crno, ATX, bez - 844,75 KN - ovo kućište uzimam čisto radi izgleda, neznam dali ima nešto važno na što bih trebao obratiti pozornost prilikom odabira kućišta.
ukupno: 11.042,26 KN

Periferija:

Slušalice
SENNHEISER HD 515 - 654,64 KN - udobnost kod slušalica mi je jako važna, zvučnike gotovo da i ne koristim, ako imaju neke slušalice koje su dosta bolje/udobnije a ne puno skuplje, slobodno navedite.

Monitor DELL 24" 2408WFP TFT UltraSharp WIDE (VGA/DVI/S-Video/Composite/4xUSB/Card Reader; 1920x1200@60/75Hz; Pivot) - ~ 5500 kn - Neznam gdje bi bilo najbolje da kupim ovaj monitor, primjetio sam da ga ima u dućanima M-Computers i Protis, te u kodeks-u, te na što bih trebao obratiti pozornost prilikom kupnje, koliko vidim dosta je ljudi imalo problema s dell monitorima.

To bi bilo to, dvije stvari koje ne mijenjam su Monitor i procesor koji može biti Q9300 ili Q9450, sve ostale komponente mijenjam ukoliko predložite bolje, slobodno navedite ako ima kakva dobra komponenta koja dolazi uskoro, mogu pričekati 2-3 tjedna max. Cijena Konfiguracije može biti i 18 000 ako je opravdana, eto nadam se da vam neće smetati što sam ovo ovako malo detaljnije napisao, jer ipak ne kupuje se računalo svaki dan.
Unaprijed zahvaljujem.

Fr4nZ je offline   Reply With Quote