View Single Post
Staro 07.04.2008., 10:44   #1
shoki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2004
Mainstream grafička za CAD/CAM ?

Pozrav
dakle, sastavio sam konfu za frenda koji me zamolio za pomoć, no zamolio bih vas za komentare, pošto CAD/CAM nije moje područje.
gledao sam da uštedim, ali opet da uzimam kvalitetne dijelove.
Primijetite da osobno preferiram neke marke (Gigabyte) - čisto iz osobnog iskustva. Ako znate za bolju alternativu, svakako vičite.

CPU i MBO
Za početak, netko mi je rekao da mi je čak bolje uzeti AMD, no nemam iskustva s AMD-om, osobno preferiram intel. Izabrao sam oboje, pa molim uputite me. Također, ne znam koliko su gore navedeni programi gladni CPU-a, pa recite dal da uzmem nešto jače. Overclockao ne bih (zapravo, ako uzmem Intela, bi malo, tek toliko )
(Intel):(AMD):
RAM:
Opet: koliko RAM-a treba realno? 2 ili 4 GB? Imam dvija izbora, nisam siguran da li da idem na kvalitetu ili Kvantitetu:
Grafika
Softmodana u FireGL - jaaaako važno, ovo je centar cijele konfe.
Razmišljam čak da mu uzmem 2900, ako će biti para. Zato, 3 izbora. Primarni je 2600XT, dok su ostala dva opcije. (još jedno sitno pitanjce: koja je razlika između 2900GT i 2900PRO?)
Edit: Ova zadnja, najskuplja mi se čini overkill, ne treba mu Vivo...

Ostatak konfe je standardan:
Eh sad: predložite mi i monitor, pošto se ne igra, mislim da bi mu bilo dobro uzeti LCD što veće dijagonale, pa i jeftiniji, pošto mu prikaz boja, ghosting, curenje svjetla i slično neće predstavljati problem...
Kutija koja mu se svidi u dućanu, ostalu periferiju već ima.
HDD: koliko je ovdje važna brzina harda? Znam da je grafičarima to jako važno, no ne znam za CAD.
Zajedno ovo dođe oko 3000 kn, ovisno o izboru.
Njemu je na raspolaganju (za konfu i monitor) dostupno oko 6000 kuna.

Eto, molim kritike, savjete, pokude, alternativne konfiguracije... Frend mi je i važno mi je da ga ne sjebem.
Hvala unaprijed
Shoki

-----------------------------------------------
(staro pitanje, spojena mi tema)
pozdrav
Frend se profesionalno bavi CAD/CAM-om, te je odlučio kupiti komp.
Eh sad: pitao me kakvu grafičku da kupi, jer ovo što sada ima je nepodnošljivo sporo.
Nema para za Filregl ili Quadro (ima do 1500kn za grafiku).
Čitao sam da je kod ATI-ja OpenGL podrška strgana pa da se preferiraju Nvidia kartice. Jel to još uvijek tako? Ili da jednostavno uzme najjaču mainstream koju može za tu lovu?

Dakle: molim vas preporučite mi grafičku. Do 1500 kn.

Hvala
shoki

Zadnje izmijenjeno od: shoki. 14.04.2008. u 14:07.
shoki je offline   Reply With Quote