Eto konačno sam uhvatio par minuta pa ću se osvrnuti na problematiku o kojoj se ovdje na forumu nije puno pisalo, a mene muči praktički od kada imam LCD monitor, a sada i plazma ekran.
Dakle radi se o trzanju videa ili tkz. čuveni "video judder". O čemu je zapravo riječ?
Moderna filmska industrija snima filmove u 24fps-a (24 slike u sekundi), a sve od pretpostavke da tada prosječno ljudsko oko ne može razlučiti pojedinačne slike već ih vidi kao pokretni niz, ( ta pretpostavka nije u potpunosti točna, ali o tome nećemo ovom prilikom) iz tog razloga bilo je potrebno prilagoditi playback videa europskom PAL (50 Hz) odnosno američkom NTSC (60 Hz) standardu. To je učinjeno na način da je 24 fpsa za PAL jednostavno ubrzano za 4% čime se dobiva fiktivnih 25 fpsa i primjenom 2:2 pulldowna dobiva se gladak i "judder free" playback na 50 Hz( zato je kod 100 Hz televizora slika još i mirnija ). Kod NTSC (60 Hz) standarda situacija je puno lošija jer se orginalnih 24 fpsa mora konvertirati u 30 fpsa, to se radi primjenom 2:3 pulldowna koji rezultira neujednačenim prikazom frameova i problemom o kome je ovdje riječ - trzanjem videa.
Dakle bit svega i cijela problematika: potrebno je uskladiti frame rate videa i frekfenciju ekrana da bi se dobio glatki prikaz bez trzanja
naši moderni LCD monitori/televizori i plazma ekrani većinom podržavaju 60 Hz, iznimka su full HD ekrani koji podržavaju 1080p rezoluciju pri 24 Hz
(upravo radi usklađivanja sa 24 fpsa). I što sada učiniti da se problem neutralizira ili bar minimalizira?
Dugo sam tražio po netu neko smisleno i jednostavno rješenje i igrom slučaja naišao sam na jedno prilično učinkovito. Iako se na netu o tome puno piše i postoje razne varijacije koje ljudi primjenjuju meni se ovo čini najjednostavnije i najbezbolnije. Potrebno je sljedeće:
ffdshow i
Avisynth
1. korak - instalirajte ffdshow i avisynth
2. korak - nakon instalacije otvorite ffdshow te označite AviSynth i upišite sljedeću skriptu:
ConvertToYUY2()
c=last.assumeFPS(Round(Framerate),true)
eval("c.ConvertFPS(60)")

(imajte na umu da svaki puta kada mijenjate opcije u ffdshow-u morate ponovo pokrenuti player (koji već koristite) da bi se te promjene i primjenile)
3. korak - provjerite pod video renderer koji vam je frame rate, trebalo bi izgledati ovako:
i to je to! frame rate videa će se povećati na 60 i playback će biti kudikamo tečniji, ovo definitivno nije savršen način da se postigne normalan i gladak playback ali definitivno reducira trzanje i povećava kvalitetu gledanja, povremeno se može dogoditi da izgubite frame ili slika na sekundu stane (iz vlastitog iskustva) to se dogodi cca. 2-3 puta u jednom satu.
volio bih da ovaj thread ne ostane na ovome, te da svatko tko ovo proba da svoj feedback. intencija mi je da pronađemo način kako dobiti idealan prikaz videa na što bezbolniji način, zato molim sve koji nešto znaju neka se priključe.