Citiraj:
Autor DaNiJ3L
SVE bi islo preko webGUI-a jer nisu svi korisnici tehnicki potkovani tako da je zbog njih web MUST.
|
Ovo nije ni pisano za alibiste i gotovane koji se vade na "tehnicku nepotkovanost". Ti isti "tehnicki nepotkovani" su jednako "nepotkovani" u DOS-u, Windowsima, Unixu ili bilo gdje drugdje - uz razliku da ce uz malo truda i kopanja biti "potkovaniji" sa radom u Debianu nego sto su ikada sanjali da bi mogli biti "potkovani" (ili su mislili da vec jesu) u radu s Windowsima.
Psiholoska dogma koja izvlaci podsvjesnu liniju manjeg otpora "svi smo mi tehnicki nepotkovani" proizlazi iz vidjenja crnog ekrana sa bijelim slovima i manjka misa te lijepih ikonica. Firewall je stvar koja se ne moze apstrahirati GUI-jem. Ako hoces izgraditi firewall, moras poznavati barem dio osnovne sintakse i pomocu nje znati sto zelis. A to barem danas uz Google i silu dostupne dokumentacije nije tesko. GUI je taj koji daje samoprozvanu "tehnicku potkovanost", a zapravo je samo isprika za nepoznavanje a ipak daje relativnu mogucnost uspjeha nasumicnim kliktanjem "Yes", "Next" i "No sugar please". Svatko tko je htio, mogao je bez apsolutno ikakvog poimanja Linuxa kao takvog, napisati u velikoj vecini isto sto i ja za 12h proucavanja dokumentacije. Da je stvarno htio! Pitanje je koliko je njih spremno zasukati rukave i izmigoljiti dalje od svojih BIOS-a i FSB kucice.
Citiraj:
Mozda me SE555 izda pod ovolikim opterecenjem, pa ipak napravim router po tvome
|
Nije to "router po mom".

Ovo su cisto neke *smjernice* koje mogu pomoci znatizeljnima i onima koji zele bolju kvalitetu usluge sa minimalno troskova i jos pritom da i nauciti nesto. Kao sto rekoh, najveca snaga ovoga je sto je strahovito nadogradivo, a ne zahtijeva puno!