Evo malo savjeta za pocetnike u HIFI-ju:
Po meni dosta cest problem je u tome da pocetnici u HIfi-ju se u pocetku puno zamaraju o tome sta i kako(prije kupovine prvog hifi-ja). A vecina njih je svoje audio potreba zadovoljavala na nekom lowfi sustavu..
I jos je problem sto ni sami ne znaju sta zele i sta im odgovara jer na kraju nisu nista ni culi. Po meni je zato najbolja prva kupnja SH.Jer ako se i pogrijesi sa odabirom neke komponente, lako se proda, nist se ne gubi za razliku od prodje novog. Sastavi se sistem i vidi kako on dise, sta valja sta ne valja i onda u kupovinu boljeg. Znaci treba se pri pocetnioj kupnji drzati nekih pravila i savjeta, a ostalo ce doci samo po sebi..
Vjerovatno ste vecina vas culi za 30-30-30-10 omjer. Naime ovi brojevi označavaju postotak od ukupne vrijednosti sustava koje bi trebalo izdvojiti za CDP-AMP-SPK-CAB.
Sad neki se s tim slazu, neki ne.
Ja osobno ne u potpunosti i moje je misljenje da se najvise promjene moze unijeti sa zvucnicima (naravno i pozitivne i negativne) nego sa CDP i AMP-om.
Po meni bi slagenje sustava izgledalo ovako:
1.SOBA-prvo se vidi i utvrdi kakva je soba u kojoj ce biti HIFI. Znaci dimenzije, volumen, i naravno smjestaj zvucnika, smjestaj slusatelja.
2. ODABIR ZVUCNIKA Posto smo snimili sobu i prostor, odabiru se zvucnici koji ce tamo biti. Ovisno o velicini, afinitetima odabire se velicina i tip zvucnika.
3. ODABIR ELEKTONIKE Dolazimo do djela kad se u odnosu na odabrane zvucnike bira CDP i AMP. Tu isto nema previse filozofije, znaci pokusava se spojit već dobro znane dobitne kombinacije(npr.Rotel & B&W i sl)
4. KABLOVI dolaze na kraju i s njima se vrsi fino ugađanje sutava. Znaci ako je zvucna slika pretamna, biraju se "svijetliji" kablovi. Pravila tu nema. Znaci neki ekstra skupi kablovi ne moraju fino sjest u sustav i slusatelj nece biti zadovoljan rezultatom, dok ce neki puno jeftinij bolje sjest i slusatelj ce biti zadovoljniji.Znaci treba eksperimentirat.
5. MODIFIKACIJE pod tim mislim eksperimentiranje sa šiljcima, podlogama ispod zvucnika, stalcima i slicnim stavira sto moze donijeti poboljsanja u zvuku..
Eto, nadam se da sam pocetnicima malo pojasnio stvari oko kupovine prvog HIFI-ja. Ovo je moj stav, ali vjerujem da je ispravan i mislim da ce se vecina koja voli i zna sta je dobar zvuk samnom slozit..
pozz