View Single Post
Staro 25.03.2008., 23:30   #28
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Preuzimanje ovlasti iz kontekstualnog menija

Dupli post, sorry

Preuzimanje ovlasti iz kontekstualnog menija

Sa dolaskom Viste došlo je i do nekih sigurnosnih poboljšanja koja sa vremenom postanu glavobolja. U prvom redu se misli na UAC ilitiga punim imenom User Account Control koji će iskakivati prilikom nekih promjena u sistemu kao što je instalacija programa ili slično. Ali i isključivanjem UAC-a i preuzimanjem Administratorskih ovlasti, neke sistemske datoteke npr. u mapi System32 će i dalje biti zaštićene, te Vista neće tek tako samo dopustiti da „brljate“ po njima. Najčešće se to može riješiti klasičnim preuzimanjem ovlasti preko Desnog klika na File pa – Properties same datoteke i promjenama u Security podizborniku kojih treba izvesti dosta - nije teško ali je zamorno. Zato postoji i lakši način kako preuzeti toliko željene ovlasti.

Potrebno je najprije skinuti TakeOwnership.zip i raspakirati mapu. U mapi se nalazi TakeOwnership registry key na kojega je potrebno dvaput kliknuti lijevom tipkom miša da bi ga unijeli u registar, a na upozorenja UAC-a kliknuti na Continue i OK. Unos ovog ključa u registar donio nam je opciju Take Ownership u kontekstualni meni.
...

...
Sve što je sada potrebno za preuzimanje ovlasti nad nekim dokumentom je kliknuti desnom tipkom miša na sam dokument – u kontekstualnom meniju odabrati Take Ownership, kliknuti na Continue ako imamo UAC uključen i dobili smo sve ovlasti i dopuštenja za rad nad samom datotekom.
tutix je offline   Reply With Quote