I ja sam bivši mrzitelj a sada fan 64 bitne viste ultimate koji sada ima i sp1, negdje sam čuo da je 64-bitna verzija bolja i stabilnija za što ne mogu osobno tvrditi ali problema skoro pa i nije bilo. Unatoč strahovima i glasinama svi 32-bitni programi rade, pomalo čudno da i dalje nema 100% 64-bitne podrške, recimo za internet explorer 64-bitni nema flash player 64-bitni pa se ne mogu gledati flash filmovi preko ie64 ali zato mogu preko ie32 i firefoxa koji je isto 32 bitni razlike brzini nema pa se nemam šta žaliti ali opet je čudno zašto nakon svih tih godina ne naprave 64 bitni flash, u čemu je problem ne znam.
A što se tiče winrara i sličnog pa hvala bogu tu je x64 squeeze5 koji mi otpakira najpopularniji format rar 20 sekundi brže od x64 7zipa i puuuno brže nego x32 xp koji o tome može samo sanjati. Igre koje sam probao rade odlično možda zbog ati-ja koji je na glasu da ima bolji dx10 u ovom trenutku pa i prvi su izbacili 10.1 grafičku na tržište, opet sam ostao iznenađen jer kako ljudi cendraju čovjek bi pomislio da će se vuči na 2-3 fps-a ali izgleda da se više stvarno ne može vjerovati ljudima na internetu

jer ni to nije istina, barem kod mene, niti se osjeti da Vista ustvari emulira sve 32 bitne igre očito da je Microsoft napravio odličan posao što se te 'emualcije' tiče.
Najmanje bitan dio jest izgled a vista izgleda odlično uz neke dodatke kao dreamscape za koji se mora imati ultimate verzija, sa tim stvarno odskače od xp-a i ponekad se teško vratiti natrag jer imam dual-boot.
Kao manu bi spomenuo 'search' čija funkcija meni nije jasna naime možete buljiti u fajl u 'program files' recimo a super-brzi-instant search ga neće nači jer fajl nije u njegovom indexu a zašto nije nemam pojma, to valjda znači da i budući fajlovi neće biti indexirani, ili barem ne svi, znači ovaj 'napredni' search je beskoristan. Druga mana, vista jednostavno nije dizajnirana za starije ili sporije strojeve znači na neki način je ispred svog vremena ili je prezahtjevna za ovo vrijeme, kako tko shvati, vjerujem da u se u toj grupi nalazi najviše pljuvača kojima ne radi ovo ili ono i sve se vuče i tri p.m. no sa vremenom će i oni promijeniti strojeve te će za vistu izaći novi i bolji driveri pa će i zadnja grupa preći na vistu, kad se sjetim da nisam htio preći iz voljenog dos-a u ružne windowse 3.1, iz win98 u winxp (ovo sam odgađao sve do drugog servis packa za xp) mogu reći da ih razumijem no Vista je sigurno napredniji os ali i zahtjevniji pa tko ima noviji stroj mislim da neće požaliti.