Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 24.03.2008., 14:33   #272
JosipMiller
Technician
Moj komp

JosipMiller's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor syss Pregled postova
identična stvar kod mene... kad sam zamijenio famozni utp koji navodno nadsvira sve živo i mrtvo do 5000kn/m (imaš dojam da je tak kad čitaš naokolo), na kraju ga razguzio vdh od 70kn/m
Upravo tako. Imao sam te izvrsne VDH oko godinu dana i onda sam ih tek zamijenio kada mi je dosla ponuda godine: dobio sam par Cardasa (blindirani visezilni, fiksno 2m duljine komad - oni su inace radili nekom metodom s vise zica raznih presjeka da se pokrije cijeli audio bandwith) u zamjenu za jedan stari CD-player koji sam imao viska. U svakom slucaju kabel je vrijedio nekoliko puta vise od tog playera. nakon sto se sustav usvirao s Cardasom shvatio sam da je moja potraga za zvucnickim kabelima gotova. Iza Cardasa vise nema nista osim mozda Kimbera za koji mnogi tvrde da je precijenjen ali ne vjerujem da cu ikada imati priliki isprobati a bas i nisam preopterecen s tim buduci da Cardase smatram za "top-notch".

Inace mislim da sam pronasao izvor tog mita o tankim interkonektima koji sam isto isprobao:

http://www.laventure.net/tourist/cables.htm
http://www.vacuumstate.com/cables.htm

Samo sto verzija o kojoj se pricalo nije ukljucivala srebro sto je izgleda kljucna informacija i odatle dolazi razlog zasto gore spomenuti home-made tweak kabeli nisu nikada dobro funkcionirali - nisu sadrzavali materijale a vjerojatno jos neke "tajne sastojke". VDH i ostali vec dugo godina rabe monokristalni bakar, grafit, rhodium, prevlacenje platinom i mnoge druge tehnoloske zahvate koji i nisu bas "pjesma" za home made.

Ali svakako puno prostora za tweaking preostaje na drugim mjestima. Osobno preporucam WBT 4% srebreni tinol na putu signala. Naime promjena odmah po ukljucenju sustava vas moze zabrinuti jer najmanje sat vremena sustav zvuci katastrofalno. Zvucna slika je "na podu", gotovo nema prostornih odnosa, sve je nekako previse "svilenkasto". No nakon cca 2h cete dozivjeti šok: visokotonski dio ostaje pomalo svilenkast i dalje ali se sredina prociscava fenomenalno, dubina zvucne slike se povecava do tocno idealnih omjera i ono sto je najzanimljivije - "nestaju" bocni zidovi, dakle zvucna slika prestaje biti ogranicena sirinom sobe sto je krajnji domet dotjerivnja soundstagea ! Ja sam tada imao famozne Spica TC-50 koji inace imaju izvrsnu rekreaciju prostornosti pa je to u stvari najvise i njihova zasluga.

I jos nesto vazno ! Nikako nasjedati na pozlatu konektora jer postoje pozlata i "pozlata". Kod konektora jeftinjaka jedina funkcija pozlate je antikorozivna zastita ali sve drugo pada u vodu dok kod recimo WBT-a se koristi posebna metoda pozlate gdje elektroni neometano tuneliraju kroz kristalnu strukturu pozlate dok atomi kisika "zaglave" i tako nema oksidacije.

No ono rubno podrucje tice se izravnog lemljenja kako bi se izbjegli konektori ali to ne bih preporucio onima koji nemaju vjestinu u operiranju kao ni inervencije u samom sklopovlju. Ovo potonje sigurno daje najbolje rezultate no to preporucujem samo elektronicarima.

Pozdrav

--

Josip
JosipMiller je offline   Reply With Quote