Citiraj:
Autor CatKiller
Audiofili, čemu uplitanje UTP kabla?
Ono "T" u UTP označuje Twisted tj. parice su same po sebi prepletene. Ne vidim nikakve benificije ovog postupka. Osim toga, ne radi se o balansiranom signalu pa mi je još manje jasna funkcija u/preplitanja.
Skeptičan sam pa molim da mi objasnite. 
|
Opcenito beneficije od uplitanja nekih standardnih tipova kablova su gotovo nepostojece. No nije ni to problem vec je ucinak u vecini slucajeva bas suprotan. U ranim audiofilskim danima sam slusao te recepte od nekih audiofila koji su cak preporucali uplitanje zica u svrhu izrade interkonekcijskog kabela sto bi trebalo razultirati necim nalik na poznati PBJ.
Nitko nije znao objasniti ucinak na sonicni rezultat ali upravo oni koji koji nisu znali objasniti su najvise i preporucavali takve zahvate.
Malo sutra. Ja sam izveo desetak takvih prerada no jedini zajednicki rezultat bio je totalna degradacija "sredine" za koju znamo da sadrzi esencijalnu sonicnu informaciju. Ne moram objasnjavati sto je ostalo od vokala koji su zvucali kao prehladjena Dolly Parton.
Ono sto je bilo zbunjujuce je neka cudna lazna prostornost koja nema veze sa stvarnom prostornom dimenzijom koju sadrzava snimka.
Moguc razlog zasto neki ljudi vole te prerade je taj sto na lose koncipiranim sustavima daju neku iluziju da to "dobro svira".
I na kraju: svaka druga prerada u sustavu ukljucujuci prelemljivanje kljucnih spojeva srebrenim tinolom (WBT), izravno lemljenje kako bi se izbjegli konektori, ugradnja audiofilskih kondenzatora ce poluciti neki dobar a ponekad cak i frapantan rezultat na zvuk. Jedini "tweak" koji nikada nece imati stvarno dobar ucinak na zvuk je ovo uplitanje kabela.
U stvari nakon tih audio stranputica sam na kraju nabavio jedan VDH kabel sa dvije zile (ne mogu se sjetiti oznake, bilo je to prije 10 godina - znam samo da je bio svijetlo plave boje

). I promjena je bila jako dobra: realne dimenzije zvucne slike, timbar instrumenata, instrumenti kao cembalo i klavir su napokon prestali zvucati kao da vise u zraku sto je bio slucaj s upletenim zicama. Dakle kupnjom prilicno jeftinog VDH kabela je sve rijeseno.