View Single Post
Staro 09.03.2008., 19:33   #1
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Misteriozni problemi s kućnom mrežom - gubitak paketa

Pokušat ću u što kraćim crtama reći sve što me muči jer sam obolio na živce zbog te mreže. Od onog što mi nikad nije radilo probleme, sad je nastao pravi show...

Prije kojih tri tjedna sam si složio kućni server koji mi služi kao router, download, backup, file/print server itd. Na njemu je instaliran Windows Server 2003 Enterprise o kojem se pričalo u ovoj temi...

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=99410

Cijela shema spajanja kompova i uređaja je izvedena ovako:

Mreža na prvi pogled radi savršeno - svaki komp u grupi vidi sve ostale kompove spojene u mrežu, sve shareane stvari su prisutne u My Network Places, printanje radi, net radi,... sve dok ne krenem kopirati neke veće datoteke i to sa svog glavnog kompa na server, obrnuto zasad radi kako treba. Kopiranje krene, dio se kopira i onda stane, stoji oko pola minute i prijavi ovo:

Total Commander

Windows Explorer

Zatim sam probao pingati, to radi, ali opet ne kako bi trebalo..

Kao što se vidi na slici, jedno vrijeme ping uredno prolazi da bi odjednom prijavio "Request timed out". Za vrijeme pinga nije bilo nikakvih drugih mrežnih aktivnosti koje bi eventualno mogle zasmetati pingu (ili kopiranju).

U nadi da ću riješiti problem, probao sam sljedeće:

1. promijeniti kabele (prvi je bio crossover UTP, drugi patch UTP i treći patch FTP - nijedan nije duži od 3 m)
2. spustiti brzinu s 1 Gb na 100 Mb
3. instalirati različite verzije drivera
4. isključiti power management kod mrežnih kartica
5. isključiti DHCP na serveru i postaviti fiksne IP adrese
6. promijeniti mrežnu karticu u serveru (prva je bila integrirana 1 Gb s Realtekovim chipsetom, druga PCI 100 Mb također s Realtekovim chipsetom, treća D-Linkova 1 Gb s Marvellovim* chipsetom)
7. promijeniti mrežnu karticu u glavnom kompu (prva je opet bila integrirana 1 Gb, ali s Marvellovim* chipsetom, druga PCI 100 Mb s Realtekovim chipsetom)
8. instalirati čiste Windowse XP SP2 samo s mrežnim driverima na glavni komp

* Dotične mrežne kartice mogu raditi s potpuno istim driverima.

Međutim, ništa od navedenoga nije riješilo problem. I dalje kopiranje puca, a ping rezultira gubitkom paketa.

Bilo bi u redu napomenuti da nigdje nemam instaliran firewall, na serveru je aktivan samo na mrežnoj koja ga povezuje s cable modemom.

Sad mi je još ostalo za probati ovo:

1. spojiti četvrti mrežni kabel, ali dužine 20 m i provući ga što dalje od izvora napona i strujnih kabela
2. na server instalirati drugi operativni sustav (Windows XP SP2 ili neku Linux distribuciju)
3. umjesto glavnog kompa spojiti komp koji trenutno imam na servisu, samo mu moram staviti drugu matičnu
4. eventualno od nekoga posuditi 1 Gb switch pa probati preko njega

Kad te četiri opcije isprobam, a problem i dalje ostane, stvarno ne znam što dalje napraviti jer ideja više nemam. Zato vas molim da mi pomognete, ako imate još kakav pametan prijedlog.

Hvala lijepa na svakom odgovoru.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305