Tema: Xp vs Vista
View Single Post
Staro 07.03.2008., 15:39   #65
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Dakle da još malo nadrobim. Slažem se sa kolegom m4dm4n u svezi DOS i opčenito MS OS-ova. Onako po sjećanju veći skok su napravili sa NT kernelom, kasnije su samo nadograđivali. Gledajući sa aspekta OS verzija, veći skok je bila 95-ica, 2000 i donekle WinXP. Što dalje promjene su sve manje.

Vistu su navodno pisali od nule, obećavali svašta da bi na kraju od većine toga odustali. Kad je izašao WinXP nisam odmah prešao na njega jer mi je 98-ca bila daleko brža, međutim nakon nekog vremena sam kao i ostali bio prisiljen jer više nije bilo programske podrške. U slučaju Viste sam vrlo rano napravio testni prijelaz, prvo na 64 bitni pa 32 i na kraju nazad na 64 koju koristim sad već više od godine dana. Prvo mi neke stvari nisu radile dok nisam našao rješenje. Zbog čega sam ostao na Visti? Naravno ne zbog Aera iako ga nisam isključio. Servis koji je zadužen za praćenje navika korisnika i preloadanje aplikacija i podataka u radnu memoriju za divno čudo sasvim solidno radi te primjetno poboljšava performanse sustava. Neinformirani korisnici zbog istog tog servisa misle da vista pojede sav RAM. Još je nekoliko poboljšanja koja se tiču mreže, skaliranje fontova, povećane robusnosti i stabilnosti...
WinXP a da ne govorim o prethodnicima se moralo periodički restartati da bi se anuliralo neobjašnjivo usporenje. Vistu sam doslovce znao držati tjednima, možda i mjesecima uz instaliranje, deinstaliranje, igranje, rad, surfanje... bez restarta.

Dakle, Vista nije donijela većinu novosti koje su obećane i ja je vidim kao dotjerani (ne samo estetski) WinXP. Za očekivati je da će MS veću pažnju posvećivati Visti nego WinXP.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote