Tema: Xp vs Vista
View Single Post
Staro 06.03.2008., 18:37   #59
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
/cut

pa eto..dižem update za nju..restartam..želim u control panel te se isti pojavi i nestane
restartam još jednom...mm..ne ne radi mi i dalje control panel..još jednom restart..mm..ne radi..roll back i opet update gore..pa radi

i još hrpa njesra koja mi se sada ne daju nabrajati..

ako već imate strojeve sa 4gb rama itd a želite stabilan os imate x64 xpejke i x64 win 2k3 server
Niti jedan softver nije savršen, niti će svi biti zadovoljni. No generalizirati na jendom primjeru blesiranja je također nepošteno. Koliko ljudi je na XP-u imalo problema sa SP2 ? Koliko sa SP1 ? Koliko ih je na ovom forumu napisalo - "Nema šanse da idem na SP2, ne radi mi pol kompa onda" ? To su svi zaboravili na tren, kada treba popljuvati nešta novijeg ?

Mala digresijica, no tiče se baš update-a Viste. Hrpa ljudi se tužakala kako nakon SP1 za Vistu, više komp ne radi kako spada ili da nisu mogli instalirati SP1 ili da instalacija SP-a traje 2 sata (to sam nedavno pročitao na jednom blogu; konfiguracija je bila, barem duplo jača od moje). Nije sve što se pročita istinito. Kod mene je Vista od prvog dana radila kako spada, SP1 sam instalirao za nekih 35 minuta i opet je radilo bez problema. Problema sa driverima nisam imao nikakvih, no opet - ja sam se i informirao o driverima prije isprobavanja Viste, pa sam znao što mogu očekivati.

Koliko softvera (ne mislim samo na OS-eve) ne donosi ništa novoga za 95% korisnika, pa nitko ne pljuje tako, kao što se pljuje po ičemu što MS napravi ?

Ja sam npr. imao jako loša iskustva sa driverima na XP-u x64, pa ih ne koristim, no niti ne pljujem po njima. Svatko zna što mu paše i sa čime ima najbolju produktivnost.

Serverski OS-evi, ostavimo po strani što su skuplji od normalnih, za običnog usera su i katastrofalni jer pola stvari ne radi zbog stabilnosti sustava (3D akceleracija, zvuk...), pola programa ne radi dok se ne napravi upgrade (Ako se dobro sjećam, Photoshop CS2 ne radi na Server 2003), a većina besplatnog softvera poput antivirusa, firewall-a isto tako ne radi, jer se smatra da onaj tko ima serverski OS, koristi to u komercijalne svrhe. A do onda stvara dodatan trošak.
Istina, neki problemi se javljaju i u Visti sa starijim verzijama. Što kod besplatnog softvera nije problem, no kod softvera koji dođe preko 10k $ a tebi treba za život, može dosta problema uzrokovati.
Citiraj:
Autor Jerry Drake Pregled postova
nema tu ništa šta se nemože s XP windowsima, svi ti gadgeti se mogu i na xp-u koristiti.
Odgovorno tvrdim da svi ljudi koji komp koriste za iole ozbiljniji posao neće ni razmišljati o visti (a zašto i bi, praktički je to ušminkani xp s nekim mac os-x look-a-like forama. Sve ono što je Vista trebala biti - nije postala jer su inžinjeri u MS-u bili nesposobni implementirati pompozno najavljena poboljšanja.
Hm, a opet, za sve te gadgete na XP-u trebaš instalirati dodatan softver. I opet si trpaš instalaciju Windowsa, usporavaš i šta ja sve znam. Na kraju - ako ne želiš, možeš to sve poisključiti isto kako i na XP-u to možeš i ne instalirati.

Što se tiče poboljšanja koja su najavljivali, koliko ljudi bi od toga profitiralo ? Koliko PCE forumaša ? Da većina Vas to stavlja kao manu. I opet se vraćam na gore napisano, koliko softverskih programa nije sa novim proizvodom donijelo neka poboljšanja, već su isto samo ulickali sučelje ?
O igrama neću niti govoriti, u zadnjih par godina nisam vidio toliko razočaranja kod igrača, koliko u cijelom svom životu (čak i dok sam i ja bio strastveni igrač).
Citiraj:
Autor Jerry Drake Pregled postova
A to što je directX 10 rezerviran za Vistu, to mi samo govori da je i M$ svjestan kvalitete svog proizvoda pa mu i na taj način pokušava dići prodaju.
Isto tako me zanima koliko je vas kupilo Vistu (osim ako se dobi taj os s laptopom), a pri tome ne mislim na Torrent Shop?
Kad novac ne bi bio potreban za život, vjerujem da bi sve bilo besplatno, no danas se sve vrti oko toga da vratiš uložen novac i zaradiš više za buduće projekte. MS je napravio ništa što drugi nisu.

Što se tiče originalnosti Viste, isto se može i za XP postaviti ? Studenti nekih fakulteta mogu dobiti licencu za MS-ove proizvode, što je pohvalno. Dok profesionalni alati koji dođu 100 puta više od Windowsa, nemaju tu namjeru. Istina, Windowsi su najpopularniji softver, a što je više korisnika, to je više i različitih mišljenja, problema...
Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
evo, što se sjećam da mi weather widget na Visti NE RADI, po meni najkorisniji od svih widgeta.. ovo memo, post it, cpu meter i slične gluposti imaš na MILIONE za XP... a da ne govorim o temama i sličnome...
sve nešto postalo puno ekipe koja gleda samo na šminku i kako nešto izgleda, no to je valjda postalo normalno,
Slažem se da onaj defoltni ne radi (ako se dobro sjećam, nemreš naći Zagreb, tj. nemaju ga u bazi; tako je barem bilo kada sam prvi puta instalirao Vistu kad je ona došla, ne znam kako je danas). Ja sam našao drugi widget za vremensku prognozu koji je radio (tada) odlično - weatherbug.
Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Da sumiram jos jednom svoje misljenje (jer ga izgleda neki nisu shvatili): Vista nije smece OS, dapace nije cak niti losija od XP-a (pa cak ni ako nemate uber hardware, jer se gluposti daju pogasit), ali je vrlo vjerojatno da vecina korisnika Viste ne zna njene prednosti pred XP-om, odnosno vecina korisnika Viste bi jednako tako mogla koristiti XP sa barem jednakim zadovoljstvom.
I na kraju citat s kojim se u potpunosti slažem.

Eto, malo je poduži post, pa isprike na tome