Uvod
Daklem.... Od 1. dana na pce sam se zainteresirao za vodena hlađenja, jer mi je to bio novi pojam, a općenito volim isprobavati nesvakidašnje stvari ( kao i većina nas vjerujem

) I počeo sam surfati netom u potrazi za novim informacijama.
Pošto je to bilo 2005.te, te sam bio na modemu, skinuo sam sticky od Doda i Kove, te bih ga svako malo čitao, razmišljajući o tom vodenom hlađenju koje bih sam napravio.
Planirao sam dizajn bloka, za cpu, te se "napaljivao" a nisam nit imao materijala, niti alata, niti znanja, iskustva, ničega
Uvelike mi je pomogao XSforum gdje sam naučio dosta toga, te pomoć nekih članova PCE (
Renesisa,
Doda,
Toma itd... Te kod bojanja
Omegin Case painting guide; i samog Omege kojeg sam gnjavio dosta preko PM-a

)
Prvo i osnovno je bilo nabaviti dobro moddabilno kućište, pošto je moj prvi komp bio neki PII krš, drugi komp gotova konfa ( s defaultnim shit pleh kućištem ), da bi došao do 3. kompa koji sam po vlastitom izboru komponenti klepao, te sam birao koje kućište bude osnova svega.
Tu su mi se najviše dopala Chieftec kućišta, što zbog svoje jednostavnosti i nekog normalnog dizjana, što zbog kvalitete izrade i " Ruske robusnosti ".
Chifa sam nabavio od jednog poznanika, malo rabljenog, relativno očuvanog.
Te se daklem radi o:
Chieftec Uni LBX kućištu ( midi tower ). Znači case je kupljen ~ u 7mj prošle god.
Od onda traju ozbiljnjiji planovi za vodenjaru, i polagano počinjem skupljati lovu za određene stvari, i tražiti dostupnost alatima.
Pošto je projekt još uvijek u izradi financjaski dio ću staviti na kraju. Jer ima još ohoho toga, a da košta

.
Također bih se zahvalio Renesisu za pločicu bakra koju mi je poslao za Vž, iz koje sam napravio blok za cpu

Hvala Ren.

; te Anidri za nabavku pumpe iz Slovenije.
Krećemo raditi !
Prvi planovi i nacrti su bili za sck 939 ( A64 3200+ ), NF4, i nV43 ( 6600GT ), te sam se orijentirao prema rasporedu rupa za gorenavedene 3 stavke. Ta mašina je crkla

, zbog voltmodanja ^^, i nabavila se druga, te se raspored rupa promjeno samo za CPU s 939 na AM2.
Dizajn kanala i raspored rupa na procesoru ( prvobitni ) je bio jako kompliciran, i vjerujem da se mogao obistiniti bi opako hladio

, dizajn je bio namijenjen izradi na CNC mašini, ali je to propalo zbog nedostatka i cijene samih glodala.
Te je on propao, traživši dalje kako da napravim blok ( sugestija Renesisa je bila rupu po rupu da radim stupnom bušilkom

, to bi možda i išlo al sam ja prelijen za takve stvari ^^ ) pa sam naišao na nacrt za izradu bloka od nekog tamo lika iz ExYu pod imenom Peter Lazarevski, te
nacrta iz 2002. god

;
Ovo je onaj dio koji je mani trebao; tj, radio sam po ovim nacrtima ( mjere sam prilagodio ( proširio glavne tunele, i sporedne )
Daklem, mjere bloka su: 65 x 80 x 14 ( u mm ); kao što možete vidjeti; tih dimenzija je i AMDov box cooler, i savršeno naliježe na cpu bez skidanja plastičnog dijela socketa.
Na izradu bloka sam potrošio: 25kn na svrdla, i 10kn za ove male imbus vijke ( ne znam kak se zovu

); te nešto love Renu za bakar, ipak se čovijek potrudio izrezat ga, poslat....
Daklem, prvo su se bušile manje povezne kanalice ( ove 3 sitnije ), sa svrdlom fi 6mm ( navoj M8 ); te su se onda bušile veće kanalice ( sve ostale ) sa svrdlom fi 8mm, ( navoj M10 ).
Sve je rađeno na stupnoj bušilici; koja je visoka nekih 2 - 2.5m Brzina je naštelana bila na 710rpm, te je pomak u bakar bio minimalan uz konstantno hlađenje emulzijom ( ulje + voda ).
Cijevi za IN i OUT bloka su se lemile uz pomoć 150W lemila i opreme za autogeno ( s otvorenim plamenom se grijalo tijelo bloka, dok se s lemilicom lemilo po bakru ). Korišten je specijalni tinol za bakar, odnosno lem za tvrdo lemljenje.
Slike gotova bloka:
Blok je brušen vodobrusnim papirom gradacija 800 te 1000; i poliran Univerzal Purol pastom.