View Single Post
Staro 29.02.2008., 01:06   #35
Girrari
drug Mile
Moj komp

Girrari's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor Morpheous Pregled postova
DA, ali 8800 gtx je u trenutku izlaska koštala oko 5k kuna i tolika snaga nije bila potrebna. Osobno sam se uvjerio da je sa 7900gs (OC) bilo vrlo ugodno igrati igre poput splinter cell double agent na 1280x1024 na high detaljima, a kako li je tek bilo onima s 7950gt.....pogledaj sada koliko košta 3870x2 pa reci da nisi izgubio 1500kn nepotrebno. Ako baš imaš 22" monitor, tada je to razumljivo, ali istina je upravo ta da je velik broj ljudi kupio Dx10 kartice samo zbog dx10. Sami postovi na forumu posljednjih godinu dana su dokaz tome....danas je potrebna takva snaga, ali prije godinu, godinu i pol kada su te kartice koštale 5k kuna ili čak i više definitivno nije. S druge strane, ovo nije tema za raspravu o isplativosti 8800, već sam to uzeo samo kao primjer politike firme koja je i ibla takva da 8800 budu što duže na tržištu jer nije bilo konkurencije a ljudi su svejedno kupovali jer su htjeli najbrže, a tek kada je ati izdao dx10 modele, nvidia je izbacila i sporiju seriju kartica.
Ajde da odgovorim, pa onda obećajem da neću više offat.
1. Ne, ne mislim da sam popušio 1500 kn iz puno razloga. Prvi je taj što još uvijek imam praktički najjaču single karticu na tršištu (ne računajući Ultru) koja vrti sve bez problema i vrtit će vrlo izvjesno narednih godinu, godinu i pol što je jako puno za jednu grafičku. Osim toga, 7 serija nije podržavala paralelni HDR i AA. Nekima to može biti glupo, ali svi koji su probali igrati recimo TDU znaju da je HDR praktički nužan i bez njega recimo u toj igri možete birati između abnormalno mračnog ambijenta u kojem skoro ne vidite cestu (niži brightness) ili izbljedjelog prikaza s lošim koloritom (visoki brightness). Uvjeren sam da će takva situacija biti sveprisutnija i u drugim igrama pogotovo s općim trendom neoptimiziranosti i loše prilagodbe igara slabijim računalima. Osobno, kad kupujem nešto onda volim imati određeni zalog za budućnost i nemam volje svakih 4-6 meseci prodavati i kupovati novi hardver samo da bi bio u nekom idealnom omjeru isplativosti jer na kraju više popušim u tim trgovinama.
2. Mislim da, kada bi se radila anketa među onima koji imaju GTS/GTX kartice na ovom forumu duže od godine dana, bi se velika većina izjasnila kako su dotične kupili prvenstveno radi snage, a ne DX-a. Ne govorim o balavurdiji koja dođe tu na forum i opali 2-10 postova i koji su pali na marketing DX10 i obrlatili starce da im kupuju takav hardver; oni mi spadaju u grupu onih koji kupuju Vista ready tastature.

Na kraju, da se razumijemo, da je kupnja kartice od skoro 5000 kn iber pametan potez i nije. Ja sam svoju kupio zato kaj sam jednom u životu (svakako prvi i vjerojatno zadnji put) htio imati najjaču karticu, a u tom sam si trenutku to mogao priuštiti bez problema. Ono kaj želim reći je da su oni koji su kupili te kartice (pogotovo GTS) u to doba imali vraške sreće jer mislim da niti jedna serija u zadnjih cca. 5 godina nije toliko dugo egzistirala u mid-high segmentu i u tom kontekstu vjerujem kako je to bila razmjerno isplativa kupovina (dakako da to nitko nije znao kad je kupovao te kartice uključujući i moju malenkost).