Tema: Miš of CAD
View Single Post
Staro 28.02.2008., 22:02   #18
KnezTame
Premium

KnezTame's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Prvo, tvoj problem zapravo i nije u mišu što se tiče zgloba, već u tvom položaju te načinu korištenja miša.

ja radim u MCAD-u skoro po 12 i više h, dnevno, radim u Pro/Engineer-u u 3D, 2D okruženju.

Trenutno koristim Logitech MX620;

u kombinaciji s 3D Connexion Space Traveler;

Odlična kombinacija, super stvar za lijevu ruku s oba miša se povećava produktivnost na veliko, pogotovo u modeliranju.

A sad poduka iz ergonomije;
- mnogi korisnici griješe jer vrlo grčevito stišću miša s rukom, dok rade, što za posljedicu ima da je ruka non stop tijekom rada u grču, zbog čega se mišič grči i koči, a to uzrokuje bolove.
- također ne odgovarajući odnosi visine stola, položaja ruku, stolice visine na kojoj sjedimo uzrokuje da nam ruka s kojom radimo stalno u nepravilnom položaju, zbog čega su napeti mišići, što ponovo uzrokuje bol
- na kraju sami zglobovi ponvo stradaju zbog istih razloga koje sam gore naveo, zbog pretjeranog pritiska za držanje miša, naprežu se mišići a time i zglob...

Daklem ne držati čvrsto miš, staviti veliku brzinu i osjetljivost miša, zbog čega nečemo rebati raditi velike i nagle pokrete da bi se kretali po ekranu, te povremeno odmarati ruku, odnosno dignuti se od računala i prošetati.
Pravilno sjediti, na pravilnoj visini, također i visina ruku, odnosno njihov položaj na stolu je bitna, nikako, ali opet nikako ne raditi tako da nam je samo zglob ruke naslonjen na stol, dok ostatak ruke (od zgloba do lakta) visi u zraku!!! > to je ubojica zgloba!!!

Meni su ruke obje, naslonjene cijelom dužinom od zgloba do lakta na stolu, tako da ih zapravo odmaram cijelo vrijeme, dok samo malo s zglobom i ostatkom cijele ruke mičem miša...