View Single Post
Staro 20.02.2008., 10:58   #18
RAK
Feldwebel
Moj komp
 
RAK's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2002
Lokacija: bolnica
Postovi: 3,735
Citiraj:
Particioniranje diska se radi tako da korisnik sagleda potrebe i ukomponira ih u tehničke potrebe kompa na kojem radi. Ono što ja radim se donekle razlikuje od preporučenog, ali je i dalje prihvatljivo.

C: particija treba biti samo za Windows OS (ako se radi o Windowsima). Njena veličina bi trebala biti 7-8Gb. Na tu particiju ide samo OS, driveri (neophodan dio) i update, patchevi i sl.

D: particija je veličine 8-12Gb (ovisi o potrebama) i služi za instalaciju aplikacija, programa i sl. Mogu se ali ovisno o veličini i igre instalirati na tu particiju.

E: Storage ili najveća particija koja popunjava gotovo cijeli preostali prostor i služi za spremanje svega i svačega, a po potrebi se mogu i veće igre instalirati na nju. Može se i nekoliko storage particija napraviti, ovisno o potrebama ali ne previše jer bi se moglo dogoditi da ponestane mjesta na nekoj od njih.

F: Swap. Po uzoru na Linux radi se particija veličine 1,5-2 količine memorije koja služi za swap. Particija se isključi sa Recycle bina i System restorea, te sakrije. Ovu particiju ja nemam takvu ali je preporučljivo postaviti je.

A zašto sve tako? Zato što WindowsXP najbolje i najbrže rade na particijama 6-8 Gb NTFS. Mjereno i testirano. To je dovoljno mjesta za sve, ako se ne instaliraju programi u to.

Kod rušenja sistema (ipak su to Windowsi) ne treba izvlačiti podatke nego se bez straha formatira particija. Neke programe (Office) će biti potrebno ponovno instalirati, ali ne i podešavati, spremljeni leveli u igrama će biti na drugoj particiji tako da se to ne gubi. neke programe neće biti potrebe niti instalirati ponovno (Everest i sl.).
Gore je prekopiran post koji sam jednom napisao. Dakle, univerzalno uputstvo za organiziranje particija na WinXP.

Citiraj:
Samsung:
50 gb system
200 gb mp3
50 gb backup

Western Digital:
150 gb games
350 gb sve ostalo
Ovakav primjer particioniranja je bez svrhe, logike i smisla. Mogao si bilo kako drugačije to napraviti jer ionako ne bi bilo razlike. Mogao si diskove staviti i u jednoj particiji. Isto bi bilo.

Razlog svega ovoga je to da se izbjegne fragmentacija diska. Kako znamo, defragmentacija je proces koji diska boli i reba ga izbjegavati. Uz to i traje neko vrijeme bez potrebe. Bolje je,brže i sigurnije to izbjeći.
__________________
Tih kao mačka
Brz kao gepard
Jak kao lav
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote