Tema: Crysis
View Single Post
Staro 16.02.2008., 18:14   #1215
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Fug33 Pregled postova
ugl, sto se tice optimiziranosti drugih igara i crysisa kopirat cu odgovor sa jednog od foruma:

1) The complexity of the engine and AI system is completely non-linear meaning they are reactive based on events that surround them and your movement. Adjust Difficulty to hardest setting and you will see that the AI is pretty sophisticated. It will only get better with patching.

2) Call of Duty 4 has almost 0% environmental destructibility, with the exception of scripted sequences. Comparing to an engine that almost 100% of what you see in Crysis can be effected in some way with either explosions or ballistics.

jos bih dodao da je lako optimizirati engine u drugim igrama, ugl je rijec o linearnim igrama sa zatvorenim levelima (episode 2, bioshock, double agent, etc)
crysis je prakticki jedan veliki sandbox - sandbox sa implementiranih pun k tehnologija

farcry 1 je bio dobro optimiziran, ali ne i kompleksan
oblivion je vec bila igra koja je zahtjevala pun k jak komp (velike mape i hrpa NPCeva, svaki sa svojom nekom rutinom)

morrowind, oblivion, fear, flight simulator. dirt, nwn2 , supreme commander, world in conflict, hellgate, prey, doom3, battlefield 2, graw, tdu, itd - ugl sve vrlo zahtjevne igre u svoje vrijeme i ne znam da su se ljudi oko ikoje zalili kao na crysis
Da, ali pazi....evo npr. da krenemo brojevima, po redu

1. Dobar AI je odlična stvar, ali crysis nema baš pretjerano dobar AI. Vojnici te vide i počnu pucati, zatim se malo približe i počnu pucati, zatim se popneš na stepenice u školu i oni se samo redaju jedan iza drugog, a ti stojiš kraj ugla i kosiš ih dok ti ne nestane municije itd...ponekad te vide na kilometar, a ponekad ne ako stojiš kraj njih par metara iza grma. Možda taj AI jest jako dobro zamišljen, ali interferira s bugovima, pa se javljaju ovakve greške...

2. Slažem se...nije baš da sam mogao uništavati što god sam htio, makar moram priznati da sječa stabala i pucanje po slikama u šatorima u crysisu brzo dosadi i nema neke prevelike uloge u igri.

Što se tiče zatvorenih i otvorenih levela...iskreno, ja bih više volio implementaciju koju je imao half life- dakle, ne da se cijeli otok učita u memoriju, već da se igra svakih pola kilometra load-a. Zar to ne bi bila bolja stvar? Ionako nikada nemaš pristup cijelom otoku u određenom trenutku...u početku imaš pristup samo dijelu uz plažu, u sredini igre samo dijelu u unutrašnjosti, alienski level nije bio toliko zahtijevan baš zato jer su upotri***ili trik iz half-lifea, ali u stilu trikova sa konzola......dakle, kada bi se u određenim trenucima radnja prebacila u in-game animaciju i igra preuzela kontrolu nad likom (npr. scene gdje ga usisavaju cijevi i prebacuju do drugog dijela), igra bi se učitavala. Cijeli brod se nije učitao odjednom, već samo segmenti po potrebi. Npr. u početku igre se učita cijeli otok (upisao sam šifru za letenje kako bih to provjerio i stvarno je cijeli otok loadan) a to je nepotrebno jer igrač ionako ne može vidjeti 3/4 ako ne i više otoka na kojem se nalazi.

Što se tiče žaljena ljudi....Colin dirt ionako nije uspio, kao ni nfs pro street jer su se igre radile za konzole, pa su bile portane na PC i svima je bilo jasno zašto su neoptimizirane i nisu se iznenadili. Doom3 sam igrao na GF3 Ti na minimalnim detaljima sasvim ugodno, dok na GF 7 ne mogu igrati crysis na minimumu od minimuma bez da mi framerate konstantno pada ispod 25. Dakle, doom je imao gomilu animacija i prije nego što bi se upotri***io ključ za određena vrata koji je igrač našao, igra bi taman u tom trenutku učitala prostor iza tih vrata, a kada bi igrač prošao kroz njih, vrata bi se trajno zatvorila i prostor u kojem je igrač trenutno bio bi bio isražnjen iz memorije. Tako su trebali napraviti levele i u crysisu. Igra bi bila višestruko manje zahtijevna. Treba sad vidjeti što će napraviti sa nastavkom. Volio bih da prenesu radnju i u gradove, recimo da ispadne da ima vanzemaljskih brodova i u drugim dijelovima svijeta, pa da se malo putuje. Malo je dosadnjikava radnja samo u šumi. Navodno su prodali engine korejcima, koji će ga koristiti za MMO RPG. Mislim da će to biti totalni kaos, ali vidjet ćemo....