View Single Post
Staro 11.02.2008., 15:47   #1
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Post Dva 92mm ventilatora na testu

Evo u procesu izrade HTPCa sam otiša u nabavku 2 ventilatora 92mm dimenzija, uzeo sam 2 komada te sam se dogovorio s njima da mogu vratiti "lošijeg" i uzeti još jednog koji se pokaže boljim u usporedbi.

U vemilu sam uzeo jedan Chieftec i jedan Glacial Tech te ih stavio na usporedbu.

GT je model GT9225HDBL-1, vrti se na 1600RPM, dok se Chieftech vrti na 2200RPM, deklarirana buka je 19dBa za GT i 25 za Chiefteca.

Prvo sam ih prišteka na otvoreno kućište s tim da je HTPC potpuno nečujan, znači bez procesora, hdd iskopčan, ventilator u napajanju ugašen itd.

Oba dva se naravno čuju u tim okolnostima s tim da GT ima odokativno isti protok zraka kao i Chief, no u isto vrijeme je znatno tiši te u zatvorenom kućištu ne bi bio nikakav problem čak i u vrlo tihom računalu.
Ležajevi se čuju vrlo slabo s tim da veliku većinu zvučne slike radi protok zraka, dok kod Chiefa dominiraju ležajevi preko protoka zraka ("zahvaljujući" većoj brzini vrtnje).

Mjereno na 15-20 cm udaljenosti od uha, no ako ne znate, zvuk ležajeva se brzo smanjuje kako raste udaljenost.

Smanjivanjem brzine ventilatora GT postaje skoro potpuno tih/nečujan čak i na 15-20cm s vrlo slabim zvukom rotora kojeg nadglasava bilo koji HDD, dok se Chieftec još uvijek čuje, iako poprilično manje nego pri max. okretajima.
Protok zraka u tim okolnostima (isti napon na oba 2 ventilatora) je na strani GT-a, vjerojatno zbog većih lopatica koje se nalaze pod većim kutem.

To su preliminarna testiranja, u dogledno vrijeme ću naći "sweet spot" za taj ventilator, pa ću osvježiti temu.

Chieftec:

2200RPM, 25dBa (deklarirano), molex, 3-pin, vijci (crni)
26,02kn (ve-mil)
Ocjena: 3/5
Bestbuy: 4/5

Glacial Tech:

1600RPM, 19dBa (deklarirano), molex, 3-pin, vijci (srebreni)
32,00kn (ve-mil)
Ocjena: 4.5/5
Bestbuy: 5/5