30% kupaca Mac-a u svijetu su graficki dizajneri, ostatak su ostale skupine (velikom vecinom home useri). Reći da je Mac samo za grafiku je IMHO pretjerivanje. Imaju odlican dizajn, odlican OS i ljudi ga kupuju bez obzira sto nece raditi grafiku na njemu.
I pazi sad ovo: ovih dana sam gledao 15.4" laptop. Evo mojih zelja:
- Relativno lagan (~ 2.5KG)
- LED osvjetljenje ekrana (bez toga vise laptop ne uzimam, imao sam Sony SZ i LED osvjetljenje je cista fantazija)
- Napravljen od malo boljeg materijala (magnezijeva legura, aluminij, karbonska vlakna i sl.)
- Relativno dobra decidirana graficka kartica (8600 GS/GT)
- Santa Rosa cipset (mozda i Penryn proc ako ima ili ce biti u bliskoj buducnosti).
Jedini laptop koji odgovara svemu ovome gore navedenom je MacBook Pro. Svima ostalima uvijek fali nesto.Ni cijenom ne odskace puno od svojih konkurenata., tu su negdje.
Ovo ne znaci da cu ga uzeti (jer mi je cijenom zasad neprihvatljiv, mozda kad bi ga dofurao iz USA) ali zelim reci da se Macovi ne prodaju u velikim kolicinama bez veze.
Macbook obicni je druga stvar, ipak se mozda moze naci bolji laptop za te novce, jedino ako je Mac OS bas "must have".