View Single Post
Staro 04.02.2008., 18:10   #3
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Svaki chipset od nvidie se jako grije. Ukoliko misli ići na gore opciju, plavog zalmana i 80mm vent, onda mu je jeftinije da uštedi pare na plavom zalmanu i jednostavno stavi 80mm vent na postojeći dreq od coolera na matičnoj. Neka bude blizu njega i na 600-800 rpm-a (to je nekih 5V kod onog Sharkoona S) i chipsetu će biti ugodno.

Mislim, ja imam na chipsetu (NB-u) mali aluminijski (iako više izgleda kao plastični) hladnjak, visine jedva 1cm. I bez venta sam ga tjerao preko 250Mhz i sve je radilo po ljetnim vrućinama dobro. No da mu olakšam, stavio sam mali 80mm vent ispred njega na 5V i sad je na opip mlak. Senzore ne gledam jer nisu dobro poštelani i kako god imao setup, veli da mi je temp oko 35°C (a nije jer se pošteno opećem ako držim papak dok nema venta).

Što se tiče prelaska na 570 chipset, ne vidim ama baš nikakve potrebe za time, jer ćeš samo novac izgubit. Chipseti se razlikuju u opremi. Što se brzine tiče, svi chipseti su isti. Od onog najjadnijeg, što ga ja imam (6100 sa IGP-om), do vrhunca ponude, 590SLI (govorim za AM2 procesore). Niti novi chipseti, poput 780/790 nisu isto ništa brži. Uglavnom, par postotaka (ne znam gdje je Mislav našao ovih 15-20% ?) što je pak vjerojatno rezultat zategnutijih postavki u BIOS-u. Jedino gdje bi mogla biti razlika u sintetici 15-20%, barem onoga što ja znam - jest Everest test brzine čitanja/pisanja memorije i to između chipseta koji koriste integriranu grafu (koja uzima RAM) i onih koji ne koriste integriranu grafu. To je bilo i primjera na forumu. Ali opet, ti testovi nemaju nikakve veze sa realnošću.

EDIT:
Od svega napisanog, zaboravio napisati. Jesi siguran da ti je ta temperatura, doista temperatura chipseta ? Mislim, nije da chipset ne može ići toliko - može i vjerojatno i je, ako imaš shitan hladnjak ko moja ploča (a opet napominjem, radi sve i OC-ano bez venta). Meni to više miriše na MOSFET-e.

Uzmi vent, drži ga na chipsetu. Ako padne ta temperatura jako, onda je chipset. Ako ne pada, digni vent na područje oko CPU socketa i stavi da puše po MOSFET-ima (još bolje ako znaš što su i staviš da direkt po njima puše, a ne na slijepo).

EDIT2:
MOSFET-i:
Slika 1
Slika 2
Vuco je offline