View Single Post
Staro 22.03.2004., 08:22   #26
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Jasno sa su im sve paste bile jednake kada nisu niti znali što i koliko trebaju testirati.

Osobno sam (u privatne svrhe) testirao sve značajne paste koje su dobavljive u Hrvatskoj. Razlikuju se prema provodljivosti, trajnosti, ljepljivosti i viskoznosti. U stvari nema idealne paste koja bi zadovoljavala sve uvijete te ih se treba koristiti prema namjeni.

Za procesor je nužno da je pasta trajna i viskozna. Elektroničarska pasta je dobra ali ne zadovoljava uvjet trajnosti. Poslije kratkog vremena se počne raspadati na sastavne elemente i više ne provodi toplinu. Kao testno rješenje je jako dobra. Ovdje preporučujem bilo koju AS ili pastu koju se već može dobiti uz Titan coolere. Ova potonja je možda i najbolja. To što se ona ne da skinuti sa prsta i kućišta je osobina koja se traži od nje. To znači da zatvara mikropore na materijalu, a to joj je i svrha.

Za memorijske module je važno da je neprovodljiva za električnu energiju. Obzirom da tu ne vladaju ekstremne temperature kao na procesoru, biti će dovoljna i elektroničarska pasta ali preporuka je AS Ceramique. Dobra je i stoga što je malo ljepljiva pa se ostavlja malo manevarskog prostora dok se cooler ne učvrsti.

Za chipset, mosfet i sl., pasta bi trebala biti ljepljiva jer ti ima problema oko pričvršćivanja. Takve paste u stvari i nema. Niti jedna ljepljiva nije dobra. sve ono što sam vidio je zamagljivanje očiju. Chipovi se čak ispod njih i jače griju. Osobno sam to rješavao sa sekundnim ljepilom. Stavio sam na krajeve chipa ljepilo i u sredini Ceramique. Ne djeluje loše ali ispada pod jačim naprezanjem.

Nije isto niti na koji se materijal stavlja pasta. nekako su mi paste za bakrene coolere bile bolje one bijele, dok je za obične (nebakrene) bila bolja ona srebrna. Naravno da to važi za dobro obrađene coolere a ne za TT.

Folije koje su tvornički postavljene na coolere i one koje se mogu tako zalijepiti ne koriste ničemu. Odvođenje topline je očajno.

Za nanašanje paste se ne koristi osobna, kreditna kartica, putovnica i folija. To su provalili naši dragi stručnjaci koji se mogu naći u servisima. Zato je njima temperatura na procu uglavnom oko 60 stupnjeva. Potrebno je samo staviti malu količinu paste na sredinu chipa a razmazivanje će odraditi cooler svojim pritiskom. Sama jezgra procesora je daleko manja od onoga što mi zovemo jezgrom. Toplina se razvija u sredini tog područja i tu je nužno da imamo dobar spoj. Višak će se razmazati prema rubovima. Zato je važno da pasta ne bude previše tekuća.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote