View Single Post
Staro 29.01.2008., 22:34   #17
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Hvala ti sto si me upozorio na tu tako znacajnu pravopisnu pogresku. To je ipak presudni cimbenik ove diskusije.
Hm, ako ju je ntko napravio to sam ja, poanta uopce nije bila u pravopisu. Govorio sam o razlikama kupaca.

Citiraj:
Trgovanje je posao trgovaca. Kupci, barem ne vecina, nisu kupci/trgovci po zanimanju. Ako se trgovac ne moze nositi sa rizikom i problemima koje trgovina kao djelatnost donosi, mozda se ne bi trebali baviti tim poslom.Zasto bi kupac morao ispastati za nesposobnost i neznanje trgovca?
Prvo je pitanje sto je ti "ispastati". Ako proizvodjac deklarira sve osim panela, unutra moze biti bilo koji panel koji zadovoljava specifikaciju. Kupac koji trazi nesto povrh toga je netko tko trazi "kruha povrh pogace" sa stajalista trgovca.
Isto tako, trgovac u brdo sucajeva, konkretno, po pitanju Dell panela ne zna nikad koji je panel unutra. Dell to ne deklarira pri narudzbi i isporuci.

Citiraj:
Zna trgovac vrlo dobro sto je dobio. Bez brige. Osim toga, paketi se ionako otvaraju.
A ako ne zna sto je dobio onda je nesposoban trgovac, a to opet nije razlog da nuzno kupac izvuce deblji kraj.
Ne zna, paketi se u 99% slucajeva predaju neotvoreni kupcu, otvore se za potrebe ubacivanja literature i jamstvenog lista.
Trgovac nema mogucnost znati sto je unutra osim ako nije otvorio, upalio i vidio.

Citiraj:
Kupac ce vec namucio itekako da zaradi novac za taj proizvod. Zasto se mora muciti da novac zamijeni za robu. Sto je to? Kakve to logike ima. Kakav je to sustav?
To je upravo ono o cemu sam pricao. To je nemar, neprofesionalnost i apsolutno nepostivanje kupca. A pohlepu i ostale nemoralne oblike ponasanja necu ni spominjati.
To je takav sustav kakav je. Imas trgovaca koji daju pogledati, imas onih koji ne daju. You choose.
Tu nema nikakvog nepostivanja kupca, to je zastita od problema. Ona poslovica "kupac je uvijek u pravu" je jako kriva.

Citiraj:
Ako firma nije spremna ili nije sposobna raditi sa fizickim osobama onda neka ne radi.

Old Iggy, ovo sto pricas nije u redu.
Nadam se da ovo jos netko cita.
Ne mogu vjerovati da netko razmislja na ovaj nacin. Pa makar radio kao trgovac u nekoj od doticnih trgovina.
Srecom, nisam trgovac niti cu ikada biti jer upravo ovakvi kao ti jako piju zivce. Tu i je problem u tome sto nema ni pokusaja shvacanja koji problemi postoje s druge strane, zeli se i kvalitetno i jeftino i probati prije kupnje i mijenjati unutar par dana i sve ostalo, no netko mora snositi troskove.