Hmm zanimljiva tematika. Trebali bi jos dovesti nekoliko kucanica sa coolinarke ili forum.hr-a da cujemo i njihovu stranu price. Istina ce biti negdje izmedju :P Malo objektivnosti, jel. Da je po pcekspertovcima trebali bi naplacivati 500kn sat servisa
Sad malo ozbiljnosti. Mislim da bi trebalo vise-manje standardizirati cijene servisa, primjerice - 1 sat 150kn. Windows instalacija traje tolko i toliko sati, patchiranje traje toliko i toliko itd. Prije oko godinu dana sjecam se jedne Dvorakove kolumne u bugu, gdje covjek komentira da je prosjek u americi 1 sat servisa 60$. Mozda cijene malo variraju, kod nekog 55$ kod nekog 65$ ali varijacije su jako male. Na taj nacin bi se po mom misljenju povecala kvaliteta servisne usluge, i smanjio bi se broj broj kvazi-servisera i klinaca iz susjedstva.
Primjerice odnesete kompjuter u servis da vam instaliraju windowse sa driverima i svim updateovima, a oni vam naplate 450Kn (nadovezujem se na ovo gore sto sam rekao 150kn sat servisa). Naravno da se u taj servis necete vise vratiti. Covjek koji je radio tu instalaciju je nesposoban i nije dovoljno strucan da taj posao obavi kvalitetno i u puno kracem vremenu (primjerice sa slipstreamanim windowsima i vec nekom kolekcijom drivera to je moguce napraviti za cca 1-1.5 sati max). Osim toga ljudi ne bi dvaput razmisljali "da li odnjeti kompjuktor u servis jerbo tamo ce me oderat 1000 kuna za one tamo vindoze".
I jos jedan detalj - procitao sam gomilu usporedbi tipa: "Dosao mi je vodoinstalater, zamijenio grijac na bojleru za 20 minuta i to naplatio 300kuna, a meni za napraviti to i to na kompjuteru treba 3 sata pa to mozes naplatiti samo 250 kuna." Tu niste vi u krivu koji ste naplatili 250 kuna servis racunala, nego vodoinstalater koji dere masnu lovu.