View Single Post
Staro 28.01.2008., 01:27   #164
Gabre
Lika u mom srcu
Moj komp

Gabre's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor estugarda Pregled postova
Preplašili su me s ovim 1:1 pixel mappingom. Zato sam pitao ove cudne stvari o resizanju videa. Mislim cak i ovdje neki lljudi nisu sigurni hoce li automatski strechati video.
Sada imam AG Neovo F-419, ali stari model sa P-MVA matricom, a ne ovaj novi model sa TN matricom. Nisam siguran podrzava li moj monitor 1:1 ali na ovom testu nema nikakvih gresaka, sto valjda znaci da podrzava.
E sada; koliko sam shvatio iz gore navedenog clanka kojeg je spomenuo wolverine, kada nema 1:1 pixel mappinga-a, upscale-ana ili downscale-ana slika na monitoru bez 1:1 pixel mappinga-a gubi na ostrini. Jesam li u pravu?
za video nemaš straha, on ti ne ovisi o pixel mappingu, već je stvar čisto softverske prirode u samom video playeru..

druga je priča recimo kod igara, ti ako u igri umjesto nativne reze ekrana (1920x1200) staviš recimo 1680x1050 (znači, isti omjer stranica, samo je reza manja), onda će ti ekran tu rezu stretchati preko cijelog ekrana, i slika će ti se malo izgubiti na oštrini, no iskreno, minijaturno i možeš slobodno preko toga preć. a ovisi i od igre do igre.

no, neke grafulje, neka kombinacija drivera a i samog monitora će ti tu 1680x1050 rezu pokazati u pravoj veličini, znači imat ćeš crni okvir oko nje, i slika ti neće popuniti cijeli ekran.

primjer, ja sam imao prije Samsung 940BW (19"wide), a Jelc 205BW (20"wide)samsung, i on je mogao postaviti u opcijama od grafe da ima crni okvir u igrama kod kojih bi stavio manju rezu od nativne, dok ja iako bih upalio tu opciju u driverima, bi uvijek dobivao sliku preko cijelog ekrana, tj. strezchalo (rasteglo) bi mi sliku...

a koliko znam niti moj niti Jelc-ov monitor nemaju pixel mapping 1:1, tako da je izgleda i stvar do grafičke i do drivera.

ako sam ti imalo olakšao, ili te još više zbunio, pitaj, dobre sam volje

Citiraj:
Autor Catalyst Group Pregled postova
JA još uvijek ne kontam dal da uzmem della 20" ili ovog...
nakon ovoliko napisanoh prednosti i nedostataka dotičnih monitora, mislim da stvarno nije teško odvagati činjenice i kupiti jedan.
Gabre je offline   Reply With Quote