View Single Post
Staro 25.01.2008., 22:47   #80
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Diskova većih od 1TB nema jer nisu trenutno potrebni/smisleni njihova cjena bi bila prevelika za ono što bi donosili i zato ih se ne proizvodi, kad i ako budu potrebni napravit će se i oni 1TB nije nikakva "magična granica" bez brige, osim možda u cjenama...

I da flash memorije u SSDima nemaju bitno kraći vijek od HDDa, neznam od kud ti ta ideja ali to nije istina...
Recimo ovako da imaš neki prosječan SSD disk kakvi se sada trpaju u ono kaj dolazi s njima od par GB do par desetak GB kalkulacija ti je ovakva (nisam ja računao samo prenosim) - da neprekidno melješ po disku sa 1mil zapisivanja MTBFa sa recimo 60mb/s trebalo bi ti oko 2god da prekrdašiš njegov rating, a ja znam podosta desktop diskova koji sigurno nebi preživjeli neprekidno mljevenje od 2g po sebi...
Nadalje ako uzmemo da radiš na kompu recimo oko 8 sati na dan (sve i da stalno pišeš po disku što je malo vjerojatno ali ajde nek bude) trebalo bi ti oko 6 godina u takvom režimu da ga "potrošiš" pa ono meni je to ok lifetime, a kolko znam ima SSDa koji su već i na 5mil zapisivanja rateani - pa ono - množi...

Naravno da nema garancije da ti disk neće riknuti nakon 2 dana - ali nema ni na HDDu - posebno se to dobro vidi u zadnje vrijeme, jedini stvarni manjak je ipak nedorađenost (za sad je to ipak još friška tehnologija) te narravno cjena SSDa, barem za desktop/laptop uporabu, serveti možda i imaju neke svoje posebne potrebe koj ene ulaze u ovo...

Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 25.01.2008. u 23:06.
yedwy je offline   Reply With Quote