View Single Post
Staro 24.01.2008., 21:51   #8
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor TheMovieKiller Pregled postova
ja vas ne kužim.. pa što overclocate grafe, evo vam nekoliko razloga zašto to ne raditi:

1. grafa kad ju overklokaš ima manji vjek trajanja
Ovisi o kako kojem čipu. Radeoni 9800 i recimo GeForce 6800 Ultre nisu baš najpametnije za OC-ati, zato jer su već tvornički natjeranje do maksimuma.
No drugim karticama to ne smeta previše. Uzmimo u obzir da ovdje govorimo samo o "soft OC-anju". Znači samo pomičemo slider u RivaTuneru i ne primjenjujemo vmodove...
Nisam vidio recimo neku OC-anu 6600GT koja je riknula. Osobno sam imao 6800 otključanu na 16,6 i kucala je na 400/800 MHz. Nekoliko godina je radila, još uvijek radi na istim taktovima.
U principu, očekivani životni vijek se smanji jako malo - s obzirom da je grafama MTBF visok.
Doduše, ovisi o čipovima. No ovi poput 9800 Pro riknu i bez OC-anja nakon nekog vremena...
Citiraj:
2. počne se grijati više nego obično i čipovi ti se malo zdrmaju
Zdrmaju?
Malo više zagrijavanje da, ali nije pretjerano značajno. Bez povišenja napona.
Citiraj:
3. ako neznaš overclocati onda bolje nemoj jer mnogi su si za***ali grafu jer što ti znači malo više preformansi imati na njoj
Zezneš ju tek ako flashash loš BIOS
Malo artefakata zbog previsokog takta nikad nije zaribalo ničiju grafu, osim toga - nakon sljedećeg reboota bi sve trebalo biti O.K., čak i ako se sistem zamrzne zbog pretjeranog OC-a.
Citiraj:
3. cooler na grafi nije dovoljno dobar za hlađenje kad overclocaš
Kupiš drugi onda ili improviziraš i sam unaprijediš hladnjak
Ili unaprijediš protok zraka u kućištu...
Citiraj:
4. overclocanje je više za one koji imaju vodeno hlađenje na grafi jel temperatura joj jako padne pa nije problem overclocati ako je ona hladnija jer sve grafe imaju slabu točku a to je pregrijavanje
Eh? Ma nemoj. Pogledaj na forumu, ljudi OC-aju grafe sa svakakvim hladnjacima. Ja na svojoj 8500GT imam tvornički hladnjak, OC-ana je poprilično i temp. su O.K.
Dobro, sve se mogu pregrijati. Ali nisu svi GPU-i pećnice i nije ih problem "ukrotiti"

Citiraj:
RAĐE SI KUPITE JOŠ JEDNU ISTU GRAFU I SPOITE U SLI SISTEM I IGRAT ĆETE SVE ŠTO VAM SRCE ŽELI

(govorim opčenito o novim grafičkim karticama za koje vam čak ni overclocanje nije ni potrebno)
Što ako nemam SLI matičnu? Što ako ne želim dodatno zagrijavanje i potrošnju još jedne kartice. Odgovor - OC-nem onu koju imam

BTW meni su češće puta riknule grafe na tvorničkim frekvencijama nego one koje su bile overclockane. Zapravo, meni ni jedna OC-ana nije riknula do sada *kucam o drvo*

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline