Citiraj:
Autor TheMovieKiller
ja vas ne kužim.. pa što overclocate grafe, evo vam nekoliko razloga zašto to ne raditi:
1. grafa kad ju overklokaš ima manji vjek trajanja
|
Ovisi o kako kojem čipu. Radeoni 9800 i recimo GeForce 6800 Ultre nisu baš najpametnije za OC-ati, zato jer su već tvornički natjeranje do maksimuma.
No drugim karticama to ne smeta previše. Uzmimo u obzir da ovdje govorimo samo o "soft OC-anju". Znači samo pomičemo slider u RivaTuneru i ne primjenjujemo vmodove...
Nisam vidio recimo neku OC-anu 6600GT koja je riknula. Osobno sam imao 6800 otključanu na 16,6 i kucala je na 400/800 MHz. Nekoliko godina je radila, još uvijek radi na istim taktovima.
U principu, očekivani životni vijek se smanji jako malo - s obzirom da je grafama MTBF visok.
Doduše, ovisi o čipovima. No ovi poput 9800 Pro riknu i bez OC-anja nakon nekog vremena...
Citiraj:
2. počne se grijati više nego obično i čipovi ti se malo zdrmaju
|
Zdrmaju?

Malo više zagrijavanje da, ali nije pretjerano značajno. Bez povišenja napona.
Citiraj:
3. ako neznaš overclocati onda bolje nemoj jer mnogi su si za***ali grafu jer što ti znači malo više preformansi imati na njoj
|
Zezneš ju tek ako flashash loš BIOS

Malo artefakata zbog previsokog takta nikad nije zaribalo ničiju grafu, osim toga - nakon sljedećeg reboota bi sve trebalo biti O.K., čak i ako se sistem zamrzne zbog pretjeranog OC-a.
Citiraj:
3. cooler na grafi nije dovoljno dobar za hlađenje kad overclocaš
|
Kupiš drugi onda ili improviziraš i sam unaprijediš hladnjak

Ili unaprijediš protok zraka u kućištu...
Citiraj:
4. overclocanje je više za one koji imaju vodeno hlađenje na grafi jel temperatura joj jako padne pa nije problem overclocati ako je ona hladnija jer sve grafe imaju slabu točku a to je pregrijavanje
|
Eh? Ma nemoj. Pogledaj na forumu, ljudi OC-aju grafe sa svakakvim hladnjacima. Ja na svojoj 8500GT imam tvornički hladnjak, OC-ana je poprilično i temp. su O.K.
Dobro, sve se mogu pregrijati. Ali nisu svi GPU-i pećnice i nije ih problem "ukrotiti"
Citiraj:
RAĐE SI KUPITE JOŠ JEDNU ISTU GRAFU I SPOITE U SLI SISTEM I IGRAT ĆETE SVE ŠTO VAM SRCE ŽELI
(govorim opčenito o novim grafičkim karticama za koje vam čak ni overclocanje nije ni potrebno)
|
Što ako nemam SLI matičnu? Što ako ne želim dodatno zagrijavanje i potrošnju još jedne kartice. Odgovor - OC-nem onu koju imam
BTW meni su češće puta riknule grafe na tvorničkim frekvencijama nego one koje su bile overclockane. Zapravo, meni ni jedna OC-ana nije riknula do sada *kucam o drvo*