To da japanci lazu svi znaju odavno, ja se bavim audijem vec oko 20 godina i znam da su neka moja pojacala od 20w daleko jaca (glasnija) na istim kutijama bila od mnogih novodno 120w pojacala i recivera.
Ja cesto dolazim u sukob sa par kolega u vezi svega toga npr. sony reciver 7x100W a trosi 220W iz mreze odakle ostatak iz zraka, naravno pocne polemika da ja neznam sta pricam pa se okanem corava posla, cinjenica da raspodjela snage u HT-u nije ista na sve zvucnike frontovi su najaci, centar slabiji a zadnji zavise od filmova, kod mene je 7.1 na nekim filmovima zadnji se jave svakih pola sata, ali imam filmova gdje zadnji rade i te kako.
Samo me cudi kako ljudi nisu skontali vec jednom te lazi o snazi pa pogledajte pc zvucnike 120, 200, 500, pa cak i 1000W. ljudi moji trafo za pojacalo od 1000W je tezak 20 Kg. najmanje i to ako je toroid. Sto se tice tih vivax zvucnika ima ih moj komsija na sony reciver spojeni skroz solidno rade s obzirom koja je cijena ali se mora staviti aktivni sub. ako se hoce koliko toliko dobar efekat u filmovima.