View Single Post
Staro 18.01.2008., 14:03   #15
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor zarac Pregled postova
ja bih se malko nadovezao na ovu temu.

ovako, nije nužno da je onaj koji "krade" tuđi connection uopće svjestan toga.
npr. moja mama je uzela wireless doma i mjesec dana se bez svog znanja spajala na susjedovu mrežu. ne zato što je htjela već zato što se laptop sam spajao na prvu nezaštićenu mrežu, a ona nije niti lopov niti geek već najobičniji korisnik interneta.
pričao sam o tome s nekim ljudima koji žive u švedskoj, engleskoj i njemačkoj i nisu mi vjerovali kad sam im rekao da kod nas ISP-ovi ne postavljaju enkripciju po defaultu.
kad sam nazvao korisničku službu t-coma, to su mi i potvrdili - oni naime niti ne ponude tu uslugu i mojoj mami su rekli "da pozove nekog ko će joj to složit jer oni to ne rade".

dakle, usporedba sa krađom auta je u najmanju ruku smiješna, jer to ne možeš napravit slučajno.

sumnjam da je više od 5% korisnika wirelessa u nas dovoljno informatički pismeno da bi uspjeli sami sebi podesiti enkripciju.

epilog priče s mojom mamom je da sam ja morao doći postaviti zaštitu njoj i svim susjedima jer oni uopće nisu znali o čemu se govori.

i ko bi tu koga onda trebao tužiti?
t-com sa razlogom ne postavlja enkripciju po defaultu.

stvar je u tome sto ako oni postave wep (ili wpa) enkripciju pa dodje neko i razbije je, bilo bi t-com nije ovo ili ono i ispalo bi da su oni za to odgovorni.

ako si dovoljno iskusan da koristis wireless trebao bi i biti da znas sto je enkripcija i kako se postavlja.
Dule je online   Reply With Quote