Citiraj:
Autor zarac
ja bih se malko nadovezao na ovu temu.
ovako, nije nužno da je onaj koji "krade" tuđi connection uopće svjestan toga.
npr. moja mama je uzela wireless doma i mjesec dana se bez svog znanja spajala na susjedovu mrežu. ne zato što je htjela već zato što se laptop sam spajao na prvu nezaštićenu mrežu, a ona nije niti lopov niti geek već najobičniji korisnik interneta.
pričao sam o tome s nekim ljudima koji žive u švedskoj, engleskoj i njemačkoj i nisu mi vjerovali kad sam im rekao da kod nas ISP-ovi ne postavljaju enkripciju po defaultu.
kad sam nazvao korisničku službu t-coma, to su mi i potvrdili - oni naime niti ne ponude tu uslugu i mojoj mami su rekli "da pozove nekog ko će joj to složit jer oni to ne rade".
dakle, usporedba sa krađom auta je u najmanju ruku smiješna, jer to ne možeš napravit slučajno.
sumnjam da je više od 5% korisnika wirelessa u nas dovoljno informatički pismeno da bi uspjeli sami sebi podesiti enkripciju.
epilog priče s mojom mamom je da sam ja morao doći postaviti zaštitu njoj i svim susjedima jer oni uopće nisu znali o čemu se govori.
i ko bi tu koga onda trebao tužiti?
|
t-com sa razlogom ne postavlja enkripciju po defaultu.
stvar je u tome sto ako oni postave wep (ili wpa) enkripciju pa dodje neko i razbije je, bilo bi t-com nije ovo ili ono i ispalo bi da su oni za to odgovorni.
ako si dovoljno iskusan da koristis wireless trebao bi i biti da znas sto je enkripcija i kako se postavlja.