View Single Post
Staro 12.01.2008., 16:24   #192
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Ja sam od slaganja/instalacija potpuno odustao. Sad ponekad radim nadogradnje i raznorazne popravke starim kupcima. Radio sam podosta prije, u vladavini Astro konfiguracija gdje se za cijenu navedene (samo kutije) mogla dobiti i bolja konfa, monitor i bolji zvučnici. Tada su ljudi kupovali i širili preporuke ko ludi. Čak sam ponešen dobrim odazivom i zadovoljstvom mušterija registrirao firmu i planirao otvoriti servis. Od svega sam odustao zbog previše posla koji je bio premalo plaćen. Na konfama od 8k kuna nisam mogao uzeti više od 250kn za odabir komponenti, slaganje i instalaciju apsolutno svega (win, set programa koje treba svaki korisnik, mada je uvijek došlo i do instalacije igri, utorrenta, instalacije adsl-a itd). U tu cjenu bio je u pojedinim slučajevima uračunat i odlazak po komponente, naknadni odlazak sa kupcem do trgovine da odabere tipkovnicu i miš, printanje ponuda sa slikama mogućih kućišta i periferije, entery edukacija o razlikama između komponenti rangiranih po cjenovnom razredu (isplativost), kasnija edukacija o korištenju raznih programa (često dugotrajno uz korisnika koji je doslovce svaki click zapisivao u bilježnicu), beskrajni telefonski razgovori i objašnjenja, ponovni odlasci na intervenciju jer je kupcima tipkovnica ostala bez baterija ili je sin prčkao po biosu itd. Uglavnom, postoje puno lakši poslovi i jednostavnija zarada. Nekad su ljudi bezobrazni, nekad se nađe dežurni obiteljski profesionalac koji tvrdi kako se sve moglo bolje odradit, ponekad crkne komponenta a Vas smatraju krivim i očekuju popravak isti dan.
Na kraju imaš nešto više siće u džepu i puno gorčine u sebi. Pa radiš nešto jednostavnije i isplativije gdje te nitko ne hebe i ne sere.
Ako automehaničar u fušu može uzeti novce bez da ga drugi automehaničari pljuju, čemu komentari da je 100kn puno za instalaciju Windoza? Pa normalno da ljudi po servisima rade za 2000kn kad si sami ovakvim komentarima rušimo cjenu. Prije neko vrijeme kompjuteraši su se smatrali doktorima, sada smo jeftina radna snaga. I za to smo sami sebi krivi.

@ striček - Instalacija Windowsa vrijedi i više od 100kn jer onaj tko nezna instalirat Windowse, nezna ni drivere ni ostalo. Isto tako, u većini slučajeva se izlazi na teren i uz samu instalaciju se korisnicima daje i nekakva mini edukacija. To traje neko vrijeme i košta nešto benzina. Zar je sve spalo na to da će IT od svih fuš able-zanimanja biti najjeftiniji? Ruši se cjena hardware orijentiranim uslugama, ruši se cijena software orijentiranim uslugama i to je udarac svima koji se time bave. Nadam se da ćeš jednom servisirati komp automehaničaru i uzeti mu < 100kn za posao te da ćeš kod istog navratiti da ti promjeni ulje. Tad ponovo razmisli.
Kristijan_7 je offline   Reply With Quote