View Single Post
Staro 10.01.2008., 23:55   #377
Thoroughbred B
Premium
Moj komp

Thoroughbred B's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
hmm da, dobro receno za mozak/ganglije, no i to sam znao. Ali meni nije jasno onda slijedece: Nasao sam bio jednom zgodom u Slavoniji OGROMNOG pauka krizara, bio je sa nogama nekih 15-20cm u promjeru, i sjedio na mrezi promjera nekih 1.5m... I uzeo sam ga u ruke sa mreze i nakon sto se u pocetku sklupcao kasnije je "normalno" setao po ruci, a zar me nije trebao ugrist ili bjezat? Znam samo da se nije pravio mrtav, jer znam kako to izgleda. E sad, mozda je zbog toga sto tarantule ne rade mreze, nego doslovce love plijen, dok ih krstas lovi mrezom...

Ne znam puno o pojedinim vrstama, ali opcenito znam dosta, pa ak znas detalje

E da, isto i na ovom filmicu, kako onda selis paukove? Tj, dal ih rukom diras ili..? Kak to da ne napadne ruku? Preveliko za njega?
Ne postoji pauk tih dimenzija u našim područjima,to su dimenzije tarantula,a nju sigurno nisi vidio u Slavoniji

Pauk križar,ženka,može biti maksimalno velika 20 mm,što podrazumjeva raspon nogu.Mužjaci su nešto manji...

To što si vidio nije pauk križar i sigurno nema raspon nogu 15-20cm,može biti samo tarantula.Iskreno,živo me zanima što si vidio i što od droga konzumiraš

Što se ponašanja pauka tiče,svaka vrsta ima vlastiti karakter i temperament,neke bježe,druge napadaju.Kada smo već spomenuli pauka Križara,oni su jako mirni pauci i rijetko koji će ugrist,ako se to i dogodi,nema posljedica osim lagane otekline.

Pauk na ruci nezna da je na ruci,nije svjestan toga da mora bježat - ne mora.On je na hodnoj podlozi i eventualno može bježat da se skloni u rupu,ako se osjeti ugroženim,zbog toga je mirnoća i potrebna prilikom uzimanja pauka u ruku.Napast će ako ti napadneš njega,ako on to fizički osjeti,ako ga pritisneš slučajno npr...

Neznam otkud ti informacija da tarantule na rade mreže.
http://www.imagesforme.com/show.php/...22806.jpg.html

Sve tarantule rade mreže,neke manje druge više (arborealne puno,terrestrialne manje...kopači takođjer okvir rupe vole pokriti mrežom)

Također,tarantule ne "love" plijen nego ga čekaju,kada dođe blizu i kada ga osjete,napadnu...jednako kao i svi pauci u prirodi.

Arborealne vrste tarantula češče rade mreže iz razloga što vrijeme provode visoko na drveću,naprave si stanište - sklonište od mreže.Veliku funkciju mreža arborealnih vrsta ima i zbog hrane,pretežito letećih insekata koji leteći slučajno "zapnu" u mrežu.

Kod terrestrialnih je mreža rijeđa,no prisutna (presvlačenje - posteljica,hranjenje - "posteljica",pokrivanje rupe u kojem borave,stvaranjem "tradicionalne" mreže blizu rupe itd...). Rijeđa je iz razloga što borave na tlu,postoji puno više hrane jer ih većina boravi na tlu,skloništa su dar prirode (rupa u kamenu,drvetu,zemlji...) ... itd.

Postoje određene tehnike prilikom seljenja tarantule no ja ne koristim neke posebne tehnike,potrebno je strpljenje i mirnoća,da se pauk ne prestraši i poćne bježat.Jedna od učinkovitih tehnika je stavljanje tarantule u hladnjak na 30-tak sec,jer ih hladnoća umiruje,usporava metabolizam i zbog toga su znatno sporije.Ja ih jednostavno mirno usmjeravam olovkom kamo želim da odu,u privremenu plastičnu kutiju koju pritom zatvorim.

Tarantule se uzimaju u ruku u iznimno rijetkim prilikama,naravno,nitko ne garantira da neće ugrist.Ja osobno rijetko uzimam u ruku jer tarantula nije ljubimac koji se uzima u ruku,tarantule su "display pet".U interesu mi je da nisu pod stresom,a na ruci se definitivno ne osjećaju prirodno kao "kod kuće".
Svako uzimanju u ruku je rizično,ali iskustvo donekle pomaže jer obično iskusniji znaju što tarantulu može uplašit.

Kažeš da općenito znaš dosta,bez uvrede ali općenito neznaš ni pojedine osnove Aranea-e.Konkretno nisi postavio puno pitanja,koliko sam te ispravljao...

Familija "Araneidae" je vrlo interesantno područje u kojem ima puno za učit i naučiti,prije mog "ulaženja" u život pauka smatrao sam da znam puno,ali shvatio sam da znam malo.

Možda nije jako opširna,ali je od prijatelja i jedina hrv web stranica posvećena onom o čemu pričamo...pa kao startnu točku,ukoliko imaš interesa za informiranje,preporučam ti ovaj link :

http://www.clankonosci.com/

Ako te još što interesira,slobodno pitaj
Thoroughbred B je offline   Reply With Quote