View Single Post
Staro 10.01.2008., 03:09   #116
Izidor
Di kaj treba?

Izidor's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Nisam ja sad tu neki ne znam kakav expert (ipak sam jos mlad i neiskusan), ali mislim da bi i ja mogao napisati koju .

Cini mi se da sam cak i uspio instalirati win nekome a da je to bilo samo next->next...
Uglavnom, ekipa hoce sustav i svu silu programa gore i naravno garanciju da ce to sve super raditi.
Nisam se sreo s time da netko trazi instalaciju windowsa iz cista mira, tek tako jer mu komp malo steka (kao ja nekad, prije upoznavanja s Acronisom).
Windowsi se instaliraju kad se kupuje novo racunalo, zar ne

Ovo su moja iskustva: covjek nema blage veze o racunalima, ali eto, ustedio nesto para pa kupuje sinu/kceri racunalo u Pevecu za neke sitne pare. Pri instalaciji se pojavi najmanje jedan ovakav problem: nekompatibilnosti hardvera (recimo memorija) pa prvo zakljuci zasto se instalacija vuce 100 godina, pa otkloni kvar ako nikako drugacije da stavis svoj komad hardvera pa instaliraj ponovno; ne daj Boze da uz taj pakleni stroj ne dolaze CD-i sa driverima ili recimo da sluzbeni driveri nisu dobri - dogodilo se i to na jednom laptopu iz Peveca. Sto sad: malo po forumima i to se nekako rijesi, ali ne daj Boze da nakon magicnog popravka nesto drugo odbije raditi (zvucna recimo). Ponovna instalacija i malo kontemplacije sto bi prije cega trebalo instalirati nekako rjesavaju stvar.

Ali kad se i to nekako rijesi, treba onda ljudima nekako objasniti sto se smije raditi a sto ne.
Sada se vjerojatno pitate, pa dobro, s kakvim ljudima ja to poslujem .

Inace studiram u Zg ali inace zivim u malomu selu.... tako da necu niti spominjati kakve sramotno niske tarife imam.
Razlog tome je taj sto ispocetka nisam znao puno - a pristupacne cijene su osiguravale dovoljno kompova za "uciti se". Dobro, ovo i ne zvuci bas najbolje, ali koliko se sjecam nisam nikome nista skurio - a i ljudi su koliko je meni poznato bili zadovoljni uslugom, za razliku od mene koji sam se naradio ko konj.
Buduci sam jos dosta "zelen" u ovom svijetu, sve do nedavn obilo mi je zanimljivo otkrivati kakvi se sve kvarovi i nuspojave mogu pojaviti.
Zbog toga mislim da navedene cifre za sastavljanje konfiguracije nisu nikako pretjeran, bas suprotno - puno je tu zivaca, znanja i vremena potrebno da bi sve radilo kako treba. Ako pak ne radi - naravno da ce zvati i onda imas dvostruko vise posla, a pretpostavljam da niti musterija tada nije pretjerano zadovoljna.

Dodao bih jos tu kako sam nije vazno na koji nacin skupio ponesto krsa doma, red velicine P2 na 233 MHz i slicno. Vjerujem da vecina ovdje zna koliko je tesko takvu zvijer natjerati da radi, jos po mogucnosti da vrti XP da bude na rvacki, jel i k tome da da moze prziti DVD i da ne bude to sve skuplje od 500-600 kn. Vjerujem da cete misliti da sam lud sto sastavljam takve konfiguracije (kompletne dakle) za te pare (a ide to i za manje, nazalost), ali jednostavno, zao mi je bacati hardver koji sam prakticki badava nabavio, a i nekome je to nazalost max koji si moze priustiti. Pritom mu nije nikakav problem postaviti mi 1000 pitanja i traziti da nekoliko puta naknadno dolazim, eto jer je on nesto zaribao pa vise ne radi kako treba. Da ne pricamo da tu jos treba nabaviti disk od nekih 20 GB sto je zbilja lako .

I sta reci na kraju - naravno, ako sam ne cijenis svoje znanje da ga nece cijeniti niti drugi, ali opet, treba to znanje negdje i steci, zar ne .
Ja eto, ponesto naucio i pritom me prosla volja za gore navedenim egzibicijama. Vise mi se ne da niti na svom kompu instalirati windowse, tako da drugima uredno odbijam - a uostalom, danas svak to zna, al kad nesto podje po zlu...onda je najlakse reci ne mogu, ne znam i pusa bok.

A kad me netko i trazi da mu nabavim npr grafu, vise mi se to ne da cak ni uz zaradu od 100 kn, sto je tesko i ostvariti.
Cak i da bi nabavio neki komad hardvera treba dosta truda i znoja (cak i ovdje gdje su trgovci uglavnom i vise nego razumni - a grupe necu niti spominjati) a to ljudi ne znaju nazalost cijeniti.

E sad, svaka cast ako je netko procitao citav post i jos k tome shvatio sto je pjesnik htio reci . Eto, proucio postove i dobio inspiracije, uh....

A za one kojima se ne da citati: potpuno se slazem s ekipom kojoj se to uopce ne da raditi jer je to gubljenje vremena i zivaca ili s onima koji kazu da treba oderati (naravno u granicama normale i u skladu s mogucnostima), a za ostale vjerujem da su ili jos pre nadobudni ili se jednostavno jos nisu napatili dovoljno . Za taj posao kao i za ostale potrebno je i umijece i znanje, koje naravno nemaju svi i treba cijeniti one koji imaju.

^^^Život nije matematika, matematika je život.^^^

Kupujem eljektranu i zbrinjavam nuklearni otpad

AMD Opteron 170@2.7 1.425V + HR-01 PLUS + 120mm

Abit AN8 SLI

2x1 GB OCZ Gold GX XTC PC3200@454 MHz 3-3-3-7 2.7V

Sapphire x1900XT R580 + Accelero S1 + 2*120mm CM@688/1566

Samsung 320 GB HD321KJ

Hitachi 320GB Pata

Sony DVD-ROM
Corsair VX 450W
Samsung SM 959NF + 900NF

Logitech MX Revolution && klikusa IBM made in U.K 1985