View Single Post
Staro 26.12.2007., 21:57   #24
matman
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor 6Finger Pregled postova
Moze mi netko pojasniti malo što je ta SWAP particija i kako je napraviti.
Jasan mi je dio kako se radi particija
i jasno mi je kako je isključiti iz Recycle bina i System restorea.

Neznam kako je sakriti i za što služi uopće (mada vidim da ima neke veze sa količinom rama koju imaš )

Hvala na odgovoru ili linku ako je negdje već pisano o tome mada ja ne mogu pronaći.

Malo ne pazimo pa govorimo swap za particiju na kojoj je page file (windows-ov). SWAP je nekakav ekvivalent na linuxu i sličnim os-evima (da budem točniji na unix-u i unixoidima).
To je virtualna memorija kad sfali ram-e (a neke aplikacije ju obavezno koriste).

Napraviš zasebnu particiju 2-3 puta veću od količine ram-e koju imaš.
Control panel, system, advanced, preformance settings, advanced, virtual memory change. (Sad tu staviš da ga na particiji gdi ti je win nema, odnosno gdi hoćeš da ima).

Skrivanje (nisam siguran nisam nikad radio) ali desni klik na particiju i delete drive letters and paths. Stvarno nisam siguran da li je onda win može koristit ako je tako sakriješ.
Ja sam već gore napisao kako bi ja 2 diska od 500gb podijelio, taok ja imam dva od 320gb i tako skrivam backup particiju na prvom disku da mi seka i mama ne kopaju po tome ako već slučajno nešto za***u na data particiju na drugom disku.
Swap i page file ne skrivam.

Citiraj:
Autor Ladybug Pregled postova
Zakaj nemre biti pagefile na svakoj particiji? Ja sam to uključila na svakoj da iskoristim što više slobodnog prostora u nadi da bu mi bilo brže. Ne?

(inače, na jednom disku imam 12gb c-a di sam metnula xp, 2 x po 47gb, programe na particiji od 7gb i mjuzu na drugom disku od 80gb)
Pa ne, kak je meni striček rekel ako hoćeš brzinu -> RAID

Ok, moje mišljenje je da je tak još sporije zbog seek up time-a kad možda za istu aplikaciju mora tražit (odnosno čitat) iz više page file-ova.

Ja osobno da imam jedan disk nebi uopće mical (ni povećaval/smanjivl) page
file (tak mi je na laptopu).

c:30gb win
d:dvd rw
e:alcohol virtual dvd
f:54gb data

x:8gb gutsy gibbon
y:3gb gutsy-jev swap

Sve skupa 100gb ne
100 000mb

Citiraj:
Autor Striček Pregled postova
Što se mene tiče i igre i programi mogu zajedno, a sistemska particija definitivno odvojeno od ostatka zla.
Cilj particiranja nije samo "urednost" već povećati sigurnost podataka na disku kao i postavljanje više FSa (filesystem).
Zašto odvojeno?
Zato što je to primarna particija (znači bootabilna, samim time odvajamo je od čeprkanja-opet pitanje sigurnosti...).

Slažem se s tim na unixoidima, ali misli da u xp-u to nema previše veze svaka instalirana aplikacija svakak čeprka po systemu. A gore sam naveo koje ja nedostatke vidim pri prevelikom razbijanju diska na win-u.

A što se konkretno linuxa tiće, sad kad sam stariji i nadam se pametniji, slijedeće formatiranje (vjerojatno debian) stavlja user accounte na odvojenu particiju. Ali velim, mislim da win jako zaostaje po takvim (a i drugim) pitajnima sigurnosti.

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Ja imam 40GB sistemske i na nju osim osa ide pagefile i standardni set aplikacija tipa office i ostalo neigračko i tu i tamo igre, ostalo mi je za podatke...

Prije sam imao 8gb ali sam radi Viste morao povećati pa sam je stavio na ovu vrijednost i to mi taman ispadne da imam za raspakirravanje imagea kad nešto radim i sl kako reče ladybugica a da nemoram gledati jel imam dosta mjesta...

Mislim da je to ok, a i mislim da vista po defaultu stavlja system managed virtual memory (barem moja buisness msdnaa) ali nisam sto posto siguran, nisam je previše koristio. Možda poslije Nove.

@domy_os: jesi ih pokrpal

Zadnje izmijenjeno od: matman. 26.12.2007. u 22:30.
matman je offline   Reply With Quote