View Single Post
Staro 23.12.2007., 23:09   #17
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor kontroler Pregled postova
@ rak i striček:
Zašto savjetujete odvojeno igre, pa odvojeno progame i odvojen sys?

@striček: pretpostavljam da savjetuješ da swap na 1.hdd bude od os-a na 2.hdd i obratno?

Uglavnom, vjerujem da vi puno više znate od mene pa me zanima kolko sam u krivu (ako možete škicnut dva posta gore i reći mi gdi sve griješim) Hvala dečki.

Što se mene tiče i igre i programi mogu zajedno, a sistemska particija definitivno odvojeno od ostatka zla.
Cilj particiranja nije samo "urednost" već povećati sigurnost podataka na disku kao i postavljanje više FSa (filesystem).
Zašto odvojeno?
Zato što je to primarna particija (znači bootabilna, samim time odvajamo je od čeprkanja-opet pitanje sigurnosti...).
Dakako možeš ti slobodno posvetiti particiju određenom komadu softwarea....tko ti brani? Npr...web servise na posebnu particiju, database na posebnu, korisnički podaci na posebnu itd. Opet pitanje sigurnosti.

SWAP file staviš na posebnu particiju iz razloga jer mu želiš osigurati prostor.
Na Unix-like sistemima možeš SWAP particiju staviti na dva dsika pa time dobiti na brzini. Npr..imaš neku distribuciju, 1GB RAM, pa staviš na hdd0 512MB, a na HDD1 također 512MB.
Inače što je SWAP bliže vanjskom kraju diska to je pristup podacima brži.
(Više blokova što smo bliže vanjskom djelu/jedinica vremena...znači brži pristup tj. ne pristup već propustnost)

Citiraj:
@striček: pretpostavljam da savjetuješ da swap na 1.hdd bude od os-a na 2.hdd i obratno?
Ne, ne...svaki OS sa svojom swap datotekom na istom disku.

VANJSKI RUB DISKA
------------------
Primary Partition
------------------
C: sys
------------------

------------------
Extended
------------------
(logical volumes)
D: swap
E: database
F: programs
G: user files
------------------
UNUTANJI RUB DIKSA

Citiraj:
Autor Gumby Pregled postova
Jedno hipotetsko pitanje...
Uzmimo da su 3 HDDa. Na jednom jedan OS, na drugom drugi OS. Dali se ista particija na trecem HDDu moze koristiti za Swap File jednog i drugog OSa?
Ne. Dva kernela rade na dva različita swap filea tj. particije.
Znači kernel je taj koji odlučuje što će u memoriju, a što će na disk u datom trenutku. Da svaki gura u isti file ili particiju ubrzo bi došlo do konfuzije kad bi se našla dva "Page-a" sa istim adresama.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 24.12.2007. u 23:07.
Striček je offline   Reply With Quote