View Single Post
Staro 22.12.2007., 03:38   #23
fler
These go to 11
Moj komp

fler's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
sve ovo što je gore navedeno u vezi poreza/pdv-a/taksi teoretski (tj. po zakonu) stoji.
međutim, gorka realnost naše države je - po narudžbi bilo čega što nije knjiga ili strip moli se kojem god svecu stigneš.
iz vlastitog i iskustva hrpetine osoba s kojima sam pričao apsolutno se ne da zaključiti po kojem to facking ključu naši vrli carinici dijele pravdu.
evo primjer: danas mi je stigao paketić vrijednosti 90 kuna (ništa veliko, par boja za LoTR minijature), na koji sam platio 66 kuna taksi. očigledno nikome nije bilo bitno što vrijednost ne prelazi 300 kn niti što je naručeno za privatnu upotrebu; naglašavam da nije prvi put, dakle nije greška. nije sve skupa velik iznos, ali ubije čovjeka u pojam.
zatim, nedavno sam naručio par dvd-ova kojih u Hr jednostavno nema nigdje za kupiti, opet ista stvar: vrijednost oko 150 kn, dodatna davanja blizu 100.
iznimka koja potvrđuje pravilo da nema pravila je pošiljka dvd-ova koja je došla nešto prije, u vrijednosti od 400+ a bez ikakvih dodatnih taksi; poštar donio kući, ja ostao šokiran.
a da ne spominjem horor-avanture sa naručivanjem igara na ploči, dijelova za gitaru i DnD minijatura

što se informatičke opreme tiče, frend je uzeo na eBayu 2-3 rabljena manja HDDa od nekog lika iz SAD-a za par dolara, poštarina ga je izašla 10ak, sve skupa ispod 100 kn. i ajd ti sad babi na carini (a to je česta pojava, debele babetine i likovi koji liječe komplekse, ostaci iz nekog prošlog režima) objasni da su diskovi za privatnu upotrebu, i to uz predočenje printa na kojem piše plaćeni iznos. ne, ona je lukava i ne da se prevariti - ZNA da planiraš prevariti državu pa ti odrapi parsto kuna za svaki slučaj. smiješno, još se navlače jer ovaj iz principa neće platiti.
napomena onome što spominje poklon: naš zakon ne poznaje "poklon" kao kategoriju pošiljke, stoga to ne igra - svakako će ju otvoriti i ako im je nešto sumnjivo sukladno tome i kazniti. i još: o da, bez brige, dešava se i oporezivanje zamjenskih dijelova.

da skratim priču, primjera sa svim vrstama naručene robe ima milijun: ono što je najsmješnije od svega je da, unatoč apsolutno svim porezima i taksama i PDVima i sličnim, gotovo uvijek se prođe jeftinije nego u domaćoj trgovini. pitanje je samo koliko, odnosno isplati li se živcirati zbog samo par kuna uštede.
stoga, dobro odvagnuti prije narudžbe, jer zakon je samo mrtvo slovo na papiru, a carina obična lutrija
no doći će i taj EU jednom..
fler je offline   Reply With Quote