Citiraj:
Autor Gabre
onda po toj računici bi svi trebali sjediti od komp monitora udaljeni barem metar, metar i pol... ako je 3-4 x dijagonala monitora... znači,20cm wide monitor je 51cmx3= 150cm, ili metar i pol.
a daj da vas vidim tko gleda monitor sa metra i pol udlajenosti... a i definitivno više smeta monitor za oči nego jedna plazma. Zbog jakog pozadinskog osvjetljenja koje non stop blješti u oči i to na maloj udaljenosti.
|
Gabre,
Kad sam napisao "analogno", mislio sam ukazati da se sličan princip koristi kod monitora (nesvjesno, uvijek ću se odmaknuti kad sjednem pred veći monitor), naravno ne sa tim istim (3-4) omjerima, zbog dolje navedenog razloga:
Monitori su bliže zbog rezolucije tj. veličina pixela, primjer: 26" LCD-tv ima 2 puta manje pixela nego monitor te dijagonale, dakle stvari su mnogo finije na monitoru tj. moraš biti bliže da bi razlikovao 2 susjedna pixela i imao što oštriju sliku, što je kod monitora bitno i poželjno, dok se kod TV-a traži upravo suprotno, tj. izbjegava se "pikselizirani" izgled i radi toga se gleda iz daljega (što je opet posljedica neadekvatne kvalitete svih non-HD sadržaja).
2)Zbog uvjeta (1) prosječan LCD TV/Plazma ima svjetlinu ~500cd/m^2, dok su monitori od 250 do 400.
HD mogu gledati na 32" telki sa metra ako treba, upravo zbog nedostatka pikselizacije i "blokavosti", ali tko bi normalan gledao npr. dnevnik sa te daljine, grozno izgleda.
Nezahvalno je generalizirati, ali radio sam prošle godine u dućanu i 90% ljudi se složi sa sugestijom proizvođača što se tiče omjera dijagonale i udaljenosti gledanja. za 32" im je optimalno 2,5-3m, 40" 3-4m itd.
Nije rekla kazala nego iskustvo iz prve ruke sa stotinama kupaca LCDa/plazmi, kao i uvijek, prije kupnje preporučam izlet do dućana i donošenje odluke tamo.