View Single Post
Staro 16.12.2007., 19:38   #73
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Gabre Pregled postova
onda po toj računici bi svi trebali sjediti od komp monitora udaljeni barem metar, metar i pol... ako je 3-4 x dijagonala monitora... znači,20cm wide monitor je 51cmx3= 150cm, ili metar i pol.
a daj da vas vidim tko gleda monitor sa metra i pol udlajenosti... a i definitivno više smeta monitor za oči nego jedna plazma. Zbog jakog pozadinskog osvjetljenja koje non stop blješti u oči i to na maloj udaljenosti.
Gabre,

Kad sam napisao "analogno", mislio sam ukazati da se sličan princip koristi kod monitora (nesvjesno, uvijek ću se odmaknuti kad sjednem pred veći monitor), naravno ne sa tim istim (3-4) omjerima, zbog dolje navedenog razloga:

Monitori su bliže zbog rezolucije tj. veličina pixela, primjer: 26" LCD-tv ima 2 puta manje pixela nego monitor te dijagonale, dakle stvari su mnogo finije na monitoru tj. moraš biti bliže da bi razlikovao 2 susjedna pixela i imao što oštriju sliku, što je kod monitora bitno i poželjno, dok se kod TV-a traži upravo suprotno, tj. izbjegava se "pikselizirani" izgled i radi toga se gleda iz daljega (što je opet posljedica neadekvatne kvalitete svih non-HD sadržaja).

2)Zbog uvjeta (1) prosječan LCD TV/Plazma ima svjetlinu ~500cd/m^2, dok su monitori od 250 do 400.

HD mogu gledati na 32" telki sa metra ako treba, upravo zbog nedostatka pikselizacije i "blokavosti", ali tko bi normalan gledao npr. dnevnik sa te daljine, grozno izgleda.

Nezahvalno je generalizirati, ali radio sam prošle godine u dućanu i 90% ljudi se složi sa sugestijom proizvođača što se tiče omjera dijagonale i udaljenosti gledanja. za 32" im je optimalno 2,5-3m, 40" 3-4m itd.

Nije rekla kazala nego iskustvo iz prve ruke sa stotinama kupaca LCDa/plazmi, kao i uvijek, prije kupnje preporučam izlet do dućana i donošenje odluke tamo.