View Single Post
Staro 13.12.2007., 17:48   #19
technix
Registered User

technix's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor DaNiJ3L Pregled postova
Koliko ja znam forumi nisu baš formalni oblici komuniciranja i kao takvi bi trebali zadovoljavati samo jedan uvijet, a to je da napisani tekst bude razumljiv "sugovorniku".
Upravo tako, uzeo si mi text iz usta. A osim toga, suludo je za očekivati da će svi sudionici foruma pisati književnim jezikom i pravopisno ispravno jer takav slučaj nije u svijetu zabilježen (pretpostavljam), osim možda na nekim forumima koji su posvećeni isključivo pravopisu i jeziku. Treba uzeti u obzir i to da nisu svi građani RH akademski obrazovani, dobar dio njih nema završenu ni srednju školu, a da ne spominjem i one bez osnovnog školovanja.
Komuniciranje na forumu je neformalno i ne vidim razloga zašto bi se inzistiralo na tome da bude pravopisno ispravno (ako je sadržaj razumljiv sugovornicima).
Pa čak ni državne institucije (sudovi, upravna tijela itd.) ne propisuju nikakvu sankciju za podneske ili spise koji su im podneseni a sadrže pravopisne grješke (pod uvjetom da su pravovremeno podneseni i sadrže sve bitne elemente, te je iz njih razumljiva namjera podnositelja).
Velik broj ljudi piše neispravno iz neznanja, ali npr. ja osobno nekada namjerno pišem pravopisno neispravno i koristim "pogrešno" napisane riječi i interpunkcijske oznake jer mi je to zabavno, isto tako me zabavlja i čitati nepropisno sastavljene textove. I ne shvaćam zašto bi to nekome smetalo (kad govorimo o neformalnim oblicima općenja) kao odnosnom novinaru BUG-a, pogotovo jer mi isti ne izgleda baš previše formalno s maramom na glavi.
btw. pun mi je nos (da ne kažem nešto drugo) čitanja rigidnih zakonskih textova i stručne literature, pa bar se u slobodno vrijeme mogu na forumu opustiti i ne razmišljati o tome.
I za kraj, da citiram Matakovića: "Ozbiljnost je za groblja i partijske sastanke"
technix je offline