View Single Post
Staro 10.12.2007., 08:35   #437
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor gunther Pregled postova
Mozda je mali OT al da se ubacim... Ipak ima veze sa ugovorom... U pitanju je EULA. Zar to nije isto pravno valjani ugovor unatoc tome kada smo pritisnuli gumbic da se slazemo sa njime nismo nista potpisali?
EULA je inace jako problematicna kod nas, posebno u slucajevima kad je pisana na bilo kojem jeziku osim hrvatskog, a da ne govorim da sam u zivotu vidio EULA-u pisanu na hrvatskom mozda par puta.

Isto tako, ljudi imaju krivi pojam ugovora. Ako ja dodjem trgovcu, prije toga potpisem izjavu / ugovor kojim potvrdjujem posebne clanke vezane uz jamstvene obveze koje iskljucuju obaveze iz zakona, to jos kako - tako moze proci.

U situaciji kad kupim i preuzmem robu i kao "iznenadjenje" me cekaju takve stvari, to je daleko od legalnog. Tome i sluze clanci zakona o zabludi (ZOO, cl. 280) i prividnog ugovora (ZOO, cl. 285) kao i slijedece stavke ZPP:

Članak 5.

(1) Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava.

Članak 7.

(2) Trgovac mora svoje prodajne uvjete jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti u prodajnom prostoru. Posebne uvjete koje trgovac daje za pojedine proizvode mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti na prodajnim mjestima tih proizvoda. Ako trgovac pojedinim skupinama potrošača odobrava posebne uvjete (rodilje, mladenci, invalidi, umirovljenici i dr.), ti uvjeti trebaju biti jasno i vidljivo objav¬ljeni u prodajnom prostoru.

Ima toga jos poprilicno, tako da takvu ideju "pa pise vam u jamstvenom listu" rusi bilo tko kome se da takvo sto pokrenuti.