Citiraj:
Autor gunther
Mozda je mali OT al da se ubacim... Ipak ima veze sa ugovorom... U pitanju je EULA. Zar to nije isto pravno valjani ugovor unatoc tome kada smo pritisnuli gumbic da se slazemo sa njime nismo nista potpisali?
|
EULA je inace jako problematicna kod nas, posebno u slucajevima kad je pisana na bilo kojem jeziku osim hrvatskog, a da ne govorim da sam u zivotu vidio EULA-u pisanu na hrvatskom mozda par puta.
Isto tako, ljudi imaju krivi pojam ugovora. Ako ja dodjem trgovcu, prije toga potpisem izjavu / ugovor kojim potvrdjujem posebne clanke vezane uz jamstvene obveze koje iskljucuju obaveze iz zakona, to jos kako - tako moze proci.
U situaciji kad kupim i preuzmem robu i kao "iznenadjenje" me cekaju takve stvari, to je daleko od legalnog. Tome i sluze clanci zakona o zabludi (ZOO, cl. 280) i prividnog ugovora (ZOO, cl. 285) kao i slijedece stavke ZPP:
Članak 5.
(1) Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava.
Članak 7.
(2) Trgovac mora svoje prodajne uvjete jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti u prodajnom prostoru. Posebne uvjete koje trgovac daje za pojedine proizvode mora jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti na prodajnim mjestima tih proizvoda. Ako trgovac pojedinim skupinama potrošača odobrava posebne uvjete (rodilje, mladenci, invalidi, umirovljenici i dr.), ti uvjeti trebaju biti jasno i vidljivo objav¬ljeni u prodajnom prostoru.
Ima toga jos poprilicno, tako da takvu ideju "pa pise vam u jamstvenom listu" rusi bilo tko kome se da takvo sto pokrenuti.