View Single Post
Staro 07.12.2007., 16:11   #20
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor borgy Pregled postova
ako te jos zanima

32-bitni procesor moze adresirat 2^32 memorijskih lokacija koje su zrnatosti 1 bajt, znaci 4GiB.
64-bitni moze 2^64, poprilicno vise.
RAM dijeli adresni prostor sa svim I/O uredjajima. Procesor pristupa svakom uredjaju preko niza adresa koje su mu dodijeljene i dodjela svake adrese nekom uredjaju smanjuje slobodni adresni prostor.

Ako imas 64-bitni procesor a 32-bitni OS, opet si u istoj poziciji kao da imas 32-bitni procesor.

Pretpostavljam da ti imas 64-bitni procesor i 32-bitni OS, dakle tvoj procesor ima adresni prostor od samo 2^32 lokacija. Ako imas 2GiB rama sve je u redu - RAM pojede 2GiB adresnog prostora a I/O uredjaji raspodijele ostalih 2GiB, cak dio ostane slobodan.

Ali cim RAM postane dovoljno velik, adresni prostor mu se pocne preklapati sa adresnim prostorom I/O uredjaja i sav kapacitet koji se nije uspio preslikati u adresni prostor se gubi.
I/O uredjaji zahtjevaju fiksnu velicinu prostora, kao sto si rekao graficka sa 512MiB prostora pojede nesto vise od 512MiB (jer procesor pristupa i drugim dijelovima graficke, ne samo memoriji, ali oni su zanemarivo mali u ovom slucaju).

Da bi rijesio problem, nabavi 64-bitni OS. Ako problem ostane, potrazi u BIOS-u opciju "memory hole remapping" i ukljuci je. BIOS omogucuje preslikavanje adresnog prostora I/O uredjaja na adrese iznad 4GiB (mozda i vise?), tako da se oslobadja adresni prostor za memoriju.

eto malo se raspiso

Svaka čast, ovo je bilo edukativno.
Baš me zanimalo to kamo "nestane" RAM
Nego da te pitam, skinuo sam, pardon, kupio sam Vistu 64bit Ultimate i pokušao je instalirat međutim dobio sam BSOD odmah nakon onog početnog "Windows is copying files...", e sad ne znam zbog čega. Mogu li ja uopće stavit Vistu X64? Procesor je Q6600. I da li uopće ima smisla stavljat Vistu X64 naspram Viste 32bit ?
Jer, prije sam imao Athlona 3500+ 64bit i znatiželje radi stavio Win XP X64 i samo sam glavobolje dobio jer 70% programa i drivera nije radilo...
Neo-ST je offline   Reply With Quote