View Single Post
Staro 01.03.2004., 23:30   #56
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Imam baš tu članak iz Hrvatskog Vojnika iz prošle godine. Iz toga sam dosta iskopao. U Europi će se u razdoblju 2000-2015 kupiti 1318 borbenih aviona, od čega bi Hrvatska prema sadašnjim planovima trebala kupiti 20. Od tih 1300 najbolje stoji Eurofighter Typhoon sa naručenih 620 primjeraka, zatim F-35 Joint Strike Fighter (JSF) sa 90 narudžbi, tu su i F-16 i Mirage 2000 sa po 50 komada, Rafale se isto dobro drži u Francuskoj, Grippen u Švedskoj. Uglavnom, tko ima love, kupuje novo, tko nema, modernizira staro (ti modernizirani avioni za 5-10 godina više neće biti u uporabi), tako da se očekuje da bi za 10 godina veliku većinu aviona u Europi predstavljati Eurofighter, Rafalle, Grippen te modernizirani F16 i F18. Što se tiče SU27, trebalo bi se proizvesti oko 500 primjeraka. Jesi vidio Su-47 Berkut. Bolesno
Nisam vidio nove Mig-29, ali znam da su Nijemci prodali 23 Fulcruma-a Poljacima za 1 Euro, baš da se riješe sovjetskih aviona zbog problema sa održavanjem i dovođenjem na NATO standard. Ovi novi bi trebali biti već na NATO standardu.
Što se tiče isplativosti, tu neću ulaziti. Previše je faktora u igri.
Kfir je prilično star avion te vjerojatno će proći još jednu modernizaciju prije nego ih pošalju negdje Bogu iza nogu.

Sve u svemu, glavna faca u Europi je Eurofighter... bez obzira na to što ga Su27 popapa za doručak. Može se reći da je Eurofighter europska verzija F-16, mali lagani lova za sv namjene. F-18 (ne SuperHornet, koji je za klasu bolji) je medium multi-role i danas se gotovo nitko ne odlučuje za specijalizirane lovce poput F-15, Su-27... Buzzword je multi-role....

A što se tiče F-15...ta mašina jednostavno izgleda moćno... kao i F-14... dok je F-18 više elegantniji. Estetski gledano. Funkcionalno gledano, F-14 i F-15 su air superiority fighteri i kao takvi služe da potaracaju sve živo što leti. F-15D i pogotovo E je u tome upravo zastrašujuće efikasan (od zapadnih aviona), ali skuup (preko 100 milijuna dolara po primjerku). Pogledaj Lock On, tamo je neka vrsta Uberfightera...
Sky je offline   Reply With Quote