View Single Post
Staro 22.11.2007., 14:58   #1484
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Mislim da sam prilično kompetentan napisati nekoliko riječi. Koristim Vistu x64 tamo još od 1 mjeseca. Subjektivno mi radi brže nego 32 bitna. Još nisam našao program koji mi ne radi na njoj, istina ne zamaram se benchmarcima i ne znam kolika je razlika u FPSima. Pretpostavljam da su manji na Visti, ali imam i dosta staru grafičku koja je u fazi zamjene.
Preko mjesec dana koristim SP1 betu, a neki dan sam instalirao i SP1 RC (da si čitao moje postove u ovoj temi mogao si već to vidjeti). Na žalost zbog nesporazuma sam se vratio na SP1 betu. Vista x64 sa SP1 subjetkivno radi bolje, brže se boota, nema nesnosnog roštanja nakon starta...
Roštanje nakon starta ima dva razloga više u odnosu na WinXP. Prvi je indeksiranje koje se jednostavno prilagodi da indexira samo ono što želite (kod mene samo start menu). Drugi je super fetch koji preloada u radnu memoriju podatke sa diska koje će te statistički gledano najverojatnije uskoro trebati. Ovo možete i sami vidjeti ako podignete task manager u u njemu resource manager (sad sam na poslu, valjda se tako zove). Lijepo se vidi čemu se pristupa na hardu i što se učitava. Kod Viste bez SP, ovo preloadanje unatoč niskom prioritetu nakon starta dosta usporava sustav, sa SP je praktički neprimjetno ali se vidi da sporije potroši memoriju. Prednost je naravno u vrlo brzom podizanju aplikacije ako ju je Vista već ranije učitala. Također je zamjetno manje trošenje memorije u idle.
Imam vrlo veliki broj tutorijala u kojima se objašnjava kako tunirati Vistu, smanjiti broj procesa i sl. U mom prethodnom postu u ovoj temi sam dao prijedlog besplatnog programa koji me iznenadio da doista radi ono što obećava.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote