Citiraj:
Autor Adisabeba
Sta ja jos necu cuti. Ovako stvari funkcioniraju u normalnom svijetu. Imas jednog ISP nazovimo ga A. Taj A se odluci dignuti brzinu svojim korisnicima. Prvo sto napravi je da istestira to svoju mrezu i ispravi sve nedostatke. Nakon toga ide dizanje brzina. Znas ko ide prvi? Oni koji najvise placaju a to su u ovom slucaju oni s 5mbita pa onda idu ovi s 3 pa onda s 1 i na kraju ostali "polukorisnici". Jer znas zasto A prvo dize ovim koji najvise placaju? Radi toga jer ti koji vise daju su redoviti platise imaju para i primarni su korisnici jer ih niti jedna ozbiljna firma nezeli izgubiti. Pametan covjek ce vidjeti ovo : Hej ja placam 3 puta vise od onog tamo, njemu je poboljsana usluga a meni nije, ko vas j. idem kod onog koji ce me postivati. Ako si ikad isao u neku trgovinu i vidio da dodje neka osoba koju ti trgovci poznaju i trosi puno para, sigurno si primjetio da imaju drugaciji odnos prema njemu nego prema nekom koga neznaju ili kupuje nesto za 10kn. Nadam se da ti je sada malo jasnije.
|
To što si naveo se u ekonomiji zove Parrett-ovo pravilo i ne primjenjuje se baš tako kako ti misliš za sve i svašta. Uostalom, T-Com ga očito ne primjenjuje u svojoj strategiji.
A ovo s poštivanjem možda i vrijedi na tržištu poslovnih "velikih" kupaca, ali za internet usluge.... khm, ne baš.