što mi preporučate za moju konfu?
trenutno mi je realno dovoljna za moje potrebe, ne igram baš igre, osim PES-a, ali on je probavljiv na 800x600 medium detalji.
planirao sam kupiti novo kučište i napajanje, jer je ovo trenutno totalno nekvalitetno, loše hlađenje, bučno...
a kad već to mijenjam, onda se za realno malo novaca može još i neki proc+matična uzeti.
ja sam planirao nešto ovako:
Napajanje CORSAIR 520W, HX Series CMPSU-520HXEU, 12cm vent., ATX2 ver 2.2, modularni - 869,00 KN (Fortron 350W PNF/Corsair 450W VX Series) - sviđa mi se modularno, baš sam imao priliku raditi jedan komp sa modularnim napajanjem i totalno je praktično, pa bi i pregrmio par sto kuna više za urednu unutrašnjost
Kućište CHIEFTEC BH-02B-B-B, crno, bez PS - 448,68 KN
RAM PC-6400, 1 GB, KINGMAX, DDR2 800 MHz - 180,00 KN (koja je razika između ovoga i onog 667MHz modela? konkretno u performansama...)
CPU INTEL DualCore E2180 BOX, s. 775, 2.0GHz, 1Mb c., FSB 800MHz, 64 bit - 624,00 KN
Hladnjak THERMATAKE SonicTower (rev2.0 - CL-R0323), pasivni, al/cu, AM2/754/939/775 - 273,81 KN
ukupno gotovina: 2.395,49 KN
sve u linksu, to samo zato jer mi se njihov web najviše sviđa

ali to ne znači da ću kupiti kod njih. bitno je znati komponente, a onda ću tražiti jeftinije...
sad bi to sve skupa trebao upiknuti u jednu matičnu, a to nemam pojma u koju, vi ćete mi reći...

bilo bi dobro da matična ima i pata konektor, da mogu iskoristiti stari disk, ali nije uvjet.
& neku pci-e grafulju, nek bude barem u rangu ove moje (525/1400MHz 128MB ddr3 128 bit)
nisam niti razmišljao o amd-u, jer sam vidio na brdu ostalih postova da uglavnom preporučate intel. navodno se i odlično clocka, pa vas molim da preporučite matičnu koja bi bila ok za clockanje i 2. slučaj kad se ne bi clockalo (iako sam dobio dojam da je ovo grijeh ne clocknuti, jer sam vidio impresivne rezultate tipa 2140 sa 1.6 na 3.2/3.4GHz i sl.)
malo sam skeptičan prema ovim dvojezgrenim zvjerima, naime, njima je radni takt vrlo nizak, pa me zanima kakve su im performanse u aplikacijama koje ne mogu iskoristiti obje jezgre u isto vrijeme? uzmimo za primjer E2140@1,6GHz, kakav bi on bio na defaultnim postavkama u odnosu na mog nortija@3,2GHz? - u testovima po netu ga jedu za doručak, ali to su obično neke aplikacije koje ocjenjuju cpu u cjelini, ali mene zanimaju konkretno one (kakva je većina) koje koriste samo jednu jezgru, dakle u našem primjeru 1.6 vs. 3.2GHz?!
kod preporuke uzmite u obzir da mi je bitna tišina (ne želim više zujalica). bitne su mi i performanse, ali pošto su mi i trenutne dovoljne, idem za tim da se neće pogoršati, a koliko se poprave, dobro došlo, ali rađe nek bude sve stabilno/kvalitetno/tiho, nego da ima bezbroj opcija (matična) koje mi ne trebaju i bude nestabilno.
dakle, cooler, kućište i napajanje sam planirao uzeti bez obzira da li uzimam proc - matičnu - grafu...
koliko bi se moja trenutna konfa dala clocknuti? znam da je to individualno, ali prema iskustvu, kakav je prosjek? ova matična je navodno dobra za te poslove...
HVALA!