Tema ce biti pomalo prosirena jer vjerujem da mnogi od vas razmisljaju takodjer o nekim spomenutim stvarima. Uz odgovore, ocekujem i pokoje razmisljanje na temu :
1)
Psiholoska granica naftnih i inih energo igrara. Kad vlade preventivno delaju na "dobrobit" svojih gradjana...
Prije par sati, upravo sam dozivio prelaz preventivne granice zdravog razuma jednog potrosackog uredjaja ciju cijenu sa hiper cudjenjem i sad ponavljam u sebi.
99kn! HG S. (nesumnjivo bit ce i kod drugih) upravo nudi DVD player uobicajenih mega potentnih citalackih sposobnosti. Player se odaziva na SF ime Vortex.
Konkretno radi se o necemu sto otprilike ovako izgleda :

,
Vortex DVD-290
Malo drugacije izgleda model kojeg prodaju. Nesto je jos cisca maska. Cak i moze proci kao elegantno i ne previse nakiceno za takve uredjaje. Koliko je neodgovorno ovako stancati proizvode necu ni trositi slova. Ionako sve ide u %#^$@!.
Vezano za ovu temu... desava se jedan interesantan modus kod korisnika kako kod nas tako i vani. Posebno vani. Vec neko vrijeme ljudi kupuju top modele linijskih rekordera a uz njih upravo ovakve, odnosno, od ljudi provjerene jeftilene, koji u sustini citaju gotovo sve sto formatom proguraju. Nisam do sada ni prato toliko te modele, ali ako se ne varam, Vivax (valjda) visoko kotira kao super dobar jeftilen?
2)
Vec koji mjesec uvidjeh da je faza pripravka (za vecinu nas) HTPC zapravo neminovna stvar. Cak i top modeli stacioniranih linijasa, malo po malo procesorski zapravo sve vise pocinju sliciti na skupe konje slabog trka. Na stranu sa skupom i kvalitetnom logikom, kvalitetom komunikacije i ostalim uobicajeno ocekivanim stvarima. Ali problem nastaje kod novije generacije potentnijih HD xvid-a kao i krvne im brace koja se izjasnjava na minimalnih 2.5G, dok redovito nova HDRE xvid bratija uredno ide i po 4.2GB. Tko je vidio sliku takvih uradaka vjerovatno zna koliko to impresivno moze izgledati.
Probao sam kako kod sebe (JVC,Samsung), tako i na top modelu Pioneer-a, Sony-a i Panasonica. U najboljem slucaju mogu ih ucitat, dok sama kontrola ili premotavanje je nepostojeca vrlina. Stavi, gledaj i šuti! Vecini je jasno da se tome moze intervenirati, ali tko bi se isao za svaki materijal dodatno angazirati? Malo kome bi palo na pamet svaki takav materijal dodatno intervenirati zbog linijskog gledanja. No realnost da je cedno doba ekonomicnih 700MB iza nas isto nema razloga negirati. Jedan PC danasnje generacije osrednjoj klase, sasvim ce pristojno odvrtiti sve ove materijale. Znam da je vecina vec odavno pocela slagati i aktivno koristi HTPC, ali meni je upravo neki dan puhnulo, kako ce vrlo brzo, linijska braca ili brzo evoluirati u mocnije masine ili ce veliki broj živahnijih korisnika, uvidjeti da im pored HTPC-a uopce netrebaju!
3)
Vezano za spomenuti jeftilen s pocetka teme, zanima me cuti od vlasnika nazivno jeftinijih a u praksi super sposobnih u citanju svega i svacega... kako se spomenuti modeli ponasaju kad ih ošamari materijal razmetnijeg Bitrate-a? Posebno pri gledanju 2GB ili 4GB materijala?
Pitam primarno vezano za kontrolu istih.
'