I ja sam se malo zainteresira za to i sad imam praktički cijeli plan kako bi to izgledalo u glavi (skice/modeli kasnije).
Dakle - konfiguraciju će tvoriti ove komponente:
-
ECS microATX matična s AMD 690G čipsetom (VGA/DVI + HDCP out) - X1250 integruša.
- AMD Athlon X2 4000+
- 1-2GB DDR2
- 2.5" WD 5400rpm hard
Konfiguracija treba biti vrlo jeftina (do oko 1000kn)
Imam par stvari koje još nisam finalizira, te bi pomoć bila dobrodošla.
Kučište radim sam (što manje moguće).
Dakle:
1. Napajanje
- Glavni problem, neznam da li da se odlučim za neko malo specifično (mATX) napajanje, ili da krenem s klasičnim ATX-om.
Ta mala napajanja imaju obično oko 200W, odnosno no-name su te upitne kvalitete, te iako je ovo vrlo efikasan stroj (malo troši), neznam da li bi no-name 200w bilo dovoljno.
- Također, micat ću ventilator iz njega jer cijelu konfiguraciju mislim hladit jednim 120, 92 ili 80mm ventilatorom (ovisno o dimenzijama kućišta).
2. Optika
Postoje 3 opcije:
A. Interni 5.25", full size DVD/RW (najjeftiniji, no i najteže ga je smjestiti u malo kučište - vjerojatno ne stane).
B. Eksterni (skuplji, no neće zauzimati prostor unutar kučišta, te se može izdvojiti), pa se HTPC recimo može staviti u regal, a DVD na komodu kraj TV-a.
C. Interni za laptope - najelegantije rješenje, ali kako ga spojiti na klasičnu matičnu jer ima neki proprietary konektor?
D. Bez DVD/RW-a - korištenje veze s glavnim računalom za pristup optici (shareano preko mreže) - najjeftinije (besplatno), te možda i najbolje rješenje, pošto već imam 2 optike u računalu, no problem nastaje pri formatiranju/reinstalaciji windowsa, iako nije strašno.
3. Hard Disk
- Već imam 2.5", 80GB WD (PATA) koji mislim spojiti preko
ovog adaptera, mislim da bi trebalo raditi.
Ilustraciju kako bi to izgledalo ubacim naknadno, no okvirno kučišta će biti:
30-35cm(Š), 25cm(D), 7-8(10-12)cm(V), još se mislim da li napraviti niže kučište radi estetike, ili ići na "kompatibilnu" varijantu da se u budućnosti može proširiti s full-size karticama.
Ajmo, HTPC gurui - može koji savjet