Otkad sam kupio trenutni komp ne pratim stanje na tržištu i ovih dana se pokušavam uhodati u sve to, al reko ajd da probam pitati ovdje..
Konfiguracija treba zadovoljiti sljedeće kriterije:
- igre 15-20%
- rad u windowsima 50%
- bilokakve procesorski i memorijsko zahtjevnije operacije i programi 25-30%
Htio bi napraviti konfu koja bi me mogla dugo sužiti i koju bi sutra mogao nadograditi memorijom i procesorom (bitno mi je da platforma ne zastari nakon 2-3 godine i sl.)
Treba sklopiti cijelu kutiju bez periferije, a napisat ću što da vam bude lakše:
MBO, CPU, RAM, VGA, HDD, PSU, DVDRW, kućište, hlađenje.
MBO: zvuk za prosječnog korisnika, dual bios za svaki slučaj, dovoljan broj slotova za memoriju (4) i sata uređaje (6),
nipošto mi ne treba SLI, bila bi poželjna overklokabilnost (bar neka prosječna), da ima pasivno hlađenje chipseta, i da ima dobre multimedijalne sposobnosti (dobar chipset). Ne treba mi wifi.
CPU: Samo da ga mogu dobro iskoristiti. To što nisam hi-end user ne znači da ne želim malo rezerve u snazi za budućnost

Poželjno da se može OC-at s minimalnim podizanjem napona
RAM: 2GB minimalno, stabilna.
VGA: Nipošto neka hi-end, sasvim prosječna za pokretanje igara na medium postavkama. Nisam neki gejmer, ali ako se zakačim za nešto, onda to volim odigrat kako treba. Poželjna mogućnost ugradnje novog hlađenja (pasivnog ili sa vrlo sporim ventom) - znači nije uvjet OC nego stabilnost pod pasivnim hlađenjem.
HDD: Ciljao sam na 320GB osim ako vi nemate neke bolje solucije. Disk mora biti što tiši.
PSU: U mogućnosti da napaja konfiguraciju koju napišete. Također poželjno da bude tiho ili makar da ventilator bude izmjenjiv - s vremenom već kupim neki tiši.
DVDRW: Koji je trenutno bestbuy? Ne želim neki skupi, samo nek me služi.
Kućište: Najbitnije - da se matična može izvaditi skupa sa onom pločom (to se valjda zove mbo tray :-/) i da sve lijepo stane unutra. Iako to za sad i nije najbitnija stavka, možete preporučiti više komada.
Hlađenje: Gledam ove nove coolere GeminiII i Ninja - stavio bi gore nekog sharcoona ili nešto na malim okretajima.. Preporučite nešto, iako mi najbolje izgleda GeminiII zbog veće površine hlađenja.
Vidim nije običaj ovoliki post napisati, ali želim vam dati neke kratke smjernice što očekujem od tog kompa..
Pa navalite!