Citiraj:
Autor Vuco
Prema ovome kaj si napisao, a ako je os piramide ono što sam ja rekao, a FERRYS potvrdio kao točno onda:
Ravnina u kojoj je točka A, okomita je na pravac KL. Trebao bi naći točku (nazovimo ju točkom B), koja dira pravac KL, a prolazi kroz točku A (što znači da je pravac AB okomit na KL). Točka B je točka u sredini baze, a onda lagano dobiješ kordinate točke vrha (na osi "z" pomaknuta za 8 po pravcu KL). Udaljenost od A do B ti je duljina stranice trokuta koji čini bazu (tih trokuta ima 5 i svima su krakovi jednaki, kao i osnovice) i to bi trebao izračunati (što sigurno ima formula u matematici, ako imaš 2 točke u prostoru da dobiješ njihovu udaljenost). Onda bi trebao od pravca B za kut od 360°/5 (što je 72°) napraviti dužinu jednaku duljini AB ( i tako 4 puta). Vrhove tih dužina spojit i dobio si tu piramidu.
|
i ja sam stvarno zahrđal...
yep ravnina u kojoj je točka A mora bit okomita na pravac KL da bi sadržavala bazu piramide. Trebaš dobit njezin pravi tlocrt da bi mogao konstruirat trlocrt piramide (pravilni peterokut spojen sa središtem) i njezin nacrt (jednakokračni trokut (baza se sad ne vidi, al sad imaš visinu piramide u punoj mjeri)s još nekim vidljivim i nevidljivim bridovima ). i sve to onim istim postupkom moraš vratit nazad... sad nisam siguran jel ključ rotacija ili prevaljivanje, davno je to bilo i nikak da se sjetim...
inače u nacrtnoj nema množenja, diljeljenja, kutomjera itd imaš samo konstruiranje. peterokut najvjerojatnije moaš znat konstruirat i to samo pomoću trokuta i šestara...